miercuri , 21 octombrie 2020
NEWS ALERT

PESTE 1000 DE SEVERINENI PREZENTI LA PROCESIUNEA DE BOBOTEAZA PE MALUL DUNARII LA TURNU SEVERIN

După ce au participat la Sfânta Liturghie, preoţii şi credincioşii de la toate lăcaşurile de cult din Drobeta Turnu Severin au plecat în procesiune solemnă spre portul dunărean pentru a lua parte la slujba sfinţirii Aghiasmei Mari.

DSCF2014

În drumul lor, grupurile organizate de credincioşi s-au întâlnit cu mulţimea de suflete care a pornit de la Catedrala Episcopală, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În cadrul procesiunii a fost purtată Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, Icoana Botezului Domnului şi steaguri înalte cu diferite scene biblice. Credincioşii au înălţat rugăciune Domnului şi au cântat împreună cu feţele bisericeşti troparul sărbătorii.

DSCF2029

În port, slujba sfinţirii Aghiasmei Mari a fost săvârşită într-un loc special amenajat pe pontonul Carol I de către Părintele Episcop Nicodim, după care ierarhul a binecuvântat apele fluviului.

DSCF2033

Deşi la primele ore ale dimineţii temperaturile au fost scăzute la Turnu Severin, în timpul slujbei a răsărit soarele, care a acoperit cu căldura sa, neobişnuită pentru o zi de Bobotează, întreaga mulţime de credincioşi adunată în Port.

DSCF2074

În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul Eparhiei a îndemnat fiii cetăţii la urmarea lui Hristos în faptă şi cuvânt, spre a se învrednici de vederea cea duhovnicească asemenea celor din vechime, prezenţi la Epifania iordanică. Gândul Arhipăstorului s-a îndreptat către toţi cei de faţă, cerând pentru aceştia de la Dumnezeu împlinirea cererilor celor de folos, sănătate şi viaţă îndelungată.

DSCF2058

În încheierea cuvântului, Preasfinţitul Nicodim a mulţumit credincioşilor pentru prezenţa în număr mare şi autorităţilor locale pentru implicarea în organizarea procesiunii, ce a avut ca efect desfăşurarea ceremoniei religioase într-o atmosferă de adâncă rugăciune.

După slujbă, creștinii au luat aghiasmă în recipiente speciale pentru a o păstra în casă şi a bea din ea în zile de post şi ajunare sau la sărbători mari.

DSCF2094

Aghiasma mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă din vechime Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti.

DSCF2066

Anul acesta este prima dată când niciun tânăr nu s-a aruncat în Dunăre pentru a recupera din apele fluviului crucea de flori aruncată de episcop.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top