miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

PESTE 300 DE SALARIAȚI DIN ENERGIE AU PROTESTAT ÎN FAȚA PREFECTURII MEHEDINȚI

Peste 300 de salariați din sistemul energetic au protestat luni în fața Prefecturii Mehedinți față de lipsa protecției sociale în caz de disponibilizări în industrie.

_DSC0128

Angajați ai Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, ai Hidroserv Porțile de Fier, Poșta Română și CEZ au participat luni la un miting în fața Prefecturii Mehedinți, nemulțumiți de faptul că în contextul în care sunt amenințați de disponibilizări au fost excluși de pe lista unităților care primesc plăți compensatorii, prin OUG 29.

Timp de două ore, oamenii au scandat împotriva Guvernului în fața Prefecturii Mehedinți, au fluierat și au afișat pancarte cu textele:”Dragi hoți și guvernanți mincinoși, la alegeri ați promis locuri de muncă și drept răsplată, fiindcă v-am votat, ne oferiți disponibilizări.”, „V-ați asigurat pe voi, mințindu-ne pe noi!”, „USL, nu uita, va veni și ziua ta!”,  „Ați promis, v-am votat, iar acum ne-ați uitat”.

Potrivit președintelui Blocului Național Sindical Mehedinți, Florin Rogobete, mitingul a fost organizat pentru a atrage atenția Guvernului cu privire la faptul că în ciuda disponibilizărilor din industrie, alte locuri de muncă nu au fost înființate, iar angajații din acest sector au fost scoși de pe lista plăților compensatorii.

ROGOBETE (2)“Protestul se încearcă a se face în toată țara și la nivelul celorlalte orașe, inclusiv în București. Și dacă e necesar, eventual în cascadă în următoarele săptămâni vom ieși din nou în stradă pentru a căuta o soluție privind protecția socială a salariaților în caz de disponibilizare, datorită faptului că în toată industria românească se încearcă a se face disponibilizări, mai ales la unitățile cu capital majoritar de stat și n-au fost create locuri de muncă în nicio zonă. Deci omul pleacă acasă și nu găsește loc de muncă. Pentru a face față situației economice a țării, normal, noi considerăm că trebuie să primească o protecție socială ca pe parcursul unei perioade să își caute un loc de muncă.”, a declarat liderul BNS.

Rogobete a arătat că ordonanța de urgență numărul 29, care a scos de pe lista unităților care primesc plăți compensatorii în caz de disponibilizări este discriminatorie.

“Toată partea, inclusiv cei de la Romag consideră că trebuie cuprinși pe Ordonanța 36, care este în vigoare până în 2018 care asigură o protecție socială a angajaților disponibilizați din industrie și Guvernul, prin OUG 29 a scos aceste unități de pe această ordonanță rămânând chiar, foarte interesant, din unitățile reclasificate Clubul de Fotbal Oradea, probabil sunt mai importanți decât cei din industrie.”, a mai adăugat Rogobete.

Moșneanu Georgică, unul dintre participanții la miting, care lucrează la Romag Prod de 20 de ani a arătat că o eventuală disponibilizare a sa ar însemna un “dezastru” pentru familia sa.

mosneanu (3)“Prin pierderea locurilor de muncă din Regia Autonoomă pentru Activități Nucleare se va reduce și situația economic din acest oraș. Am un salariu de 1700 de lei,  salariul de încadrare. Soția lucrează în sistem privat și știți care sunt salariile în mediul privat. O eventuală disponibilizare ar însemna un dezastru. Am credite. Le reproșez politicienilor neputința. Trebuia atunci când au venit să ceară miște voturi să nu ne fi mințit, mai bine spuneau adevărul și era mult mai cinstit pentru noi. De la domnul Traicu (n.r. Rodin Traicu, actual deputat PSD și fost director al RAAN) a pornit dezastrul în această regie.  A fost primul care a început externalizările și reorgabnizarea unității. Am pierdut sectoare care puteau să facă acele reparații și mentenanță în cadrul unității aducând alte firme a căpușat practic Regia și am ajuns în situația în care suntem. Fiecare la rândul lui (n.r. director al RAAN) nu a avut nicio responsabilitate. Puși politic, ei au fost lipsiți de responsabilitate. Au știut să-și ia banii și atâta tot. ”,a declarat bărbatul.

La miting au participat și aproximativ o sută de salariați ai Hidroserv Porțile de Fier.

“Nu trebuie să ne mai mire absolut nimic din ceea ce se va întâmpla în această țară, nu trebuie să ne mai mire absolute deloc că grupuri de inbterese mafiote subjugă nu numai țara asta ci și poporul roman și vom devein slugi și sclavi în propria noastră țară. Nu mai contează numărul oamenilor și nu trebuie să mai conteze cine iese în stradă. Cred că este moimentul ca toți să ne spunem vocea pentru a trezi România.”, a declarat Cristinel Popescu, președintele Sindicatului Hidroserv Porțile de Fier.

Acesta a spus că Hidroserv Porțile de Fier este în continuare amenințată de disponoibilizări.

Liniștea și ordinea în timpul mitingului desfășurat între orele 15 și 17 a fost asigurată de 25 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Mehedinți.

Regia Autonomă pentru Activități Nucleare este în insolvență, iar în perioada următoare administratorul judiciar trebuie să prezinte planul re reoganizare. În urma analizei de personal efectuată de Sindicate, acestea au înaintat ca posibil un număr de 500 de disponibilizări, numărul nefiind confirmat de adminsitratorul judisciar Ion Tudor.

 Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top