miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

PEŞTERA TOPOLNIŢA ÎŞI DEZLEAGĂ GREU MISTERELE

Galeria prosacului,pestera TopolnitaMii de turişti, veninţi din toată România, dar şi din afara ţării au vizitat astăzi una dintre cele mai frumoase peşteri din România. Peştera Topolniţa din Mehedinţi are 25 de km de galerii şi este deschisă vizitării publicului doar o dată pe an, în luna august, atunci când este marcată şi ziua Peşterii. Turiştii au putut vizita  doar o mică parte a galeriilor, însă ansamblul carstic ascunde frumuseţi de neimaginat spun speologii.

„Am venit din Italia şi sunt cu soţul meu. Eu sunt româncă, el este italian. Eu am mai fost aici că sunt din Jidoştiţa, din apopirere. El este însă pentru prima dată şi vizitează pentru prima dată o peşteră” ne-a spus o tânără turistă venită în vizită la Peştera Topolniţa. „Totul e frumos, este impresionant. Nu ştiam că esta una dintre cele mai mari peşteri din România, dar eu sunt pentru prima dată în faţa unei peşteri. Mi se pare impresionant”, a încheiat soţul tinerei. Un alt turist venit tocmai din Bucureşti s-a declarat impresionat de priveliştea din apropierea Peşterii Topolniţa. Este foarte frumos, am venit în vacanţă în Turnu-Severin, am auzit de peşteră şi nu am vrut să ratăm o vizită aici. Este într-adevăr foarte frumos, ne simţim foarte bine.

Chiar dacă traseul a fost unul anevoios cu multe obstacole, vizitatorii spun că efortul merită pentru că priveliştea este unică. Turiştii au admitrat s-au fotografiat ori au filmat intrările în galeriile impunătoare ale Peşterii Topolniţa.

Peştera a fost deschisă pentru doar câteva ore. Ea va mai fi redeschisă vizitării publicului larg abia la anul, în ziua în care este marcată sărbătoarea. Cei care o vizitează des spun însă că Peştera Topolniţa ascunde frumuseţi nebănuite, dar la care nu pot ajunge decât cei avizaţi. Este necesară multă experienţă speologică, apoi Peştera Topolniţa este o rezervaţie spologică şi trebuie protejată.

“Topolniţa – Epuran este un ansamblu de două peşteri dezvoltate în Cornetul Prosecului, care are în jur de 24 de km de galeria Peştera Topolniţa şi circa 1500 de m, Peştera Epuran. Ambele peşteri sunt legate printr-un tunel care nu a fost penetrate încă de om. Fascinant în interior este absolut totul. Este o peşteră care are un active impresionant.De la gaura lui Ciocârdie până la Prosec este o galerie care are în medie o înălţime de 60 – 70 de metri, cu o amplitudine absolute impunătoare, rivalizează portalul de la Topolniţa cu portalul de la Cetăţile Ponorului, totul este imprasionant, pentru cine parcurge aceste locuri. Numai că această parcurgere nu este accesibilă oricui, este o peşteră greu de parcurs. Este şi o peşteră cu foarte multe zone de rezervaţie, zone stricte de protecţie, în care accesul trebuie limitat numai pentru cercetători, pentru specialişti. Peştera Topolniţa a făcut chiar obiectul unor proiecte de amenajare, încă din vremea comunistă, un proiect făcut de specilişti, de amenajare cu lifturi, pentru că zona frumoasă din Topolniţa este foarte greu accesibilă. Şi acum patru ani a fost făcut un studio de fezabilitate pentru un proiect de amenajare, însă realizarea lor este foarte costisitoare” spune unul dintre cei mai buni cunoscători ai Peşterii Topolniţa, Marius Chiliban, ranger în cadrul Geoparcului Platoul Mehedinţi.

Lăsându-l pe cel care ne-a fost călăuză pentru câteva minute prin lumea fascinantă a Peşterii Topolniţa, să spunem că aceia care s-au temut de drumeţia până la Peşteră, au putut marca astăzi sărbătoarea ei la petrecerea câmpenească organizată pe platorul de lângă Comâna Cireşu. Acolo micii au sfârâit pe grătar, stropiţi cu bere şi garnisiţi cu fonduri sonore populare olteneşti.

loading...


Un Comentariu

 1. Un drumet pribeag

  Pana cand tronsonul de drum Marga – Ciresu nu va fi amenajat corespunzator , accesul direct
  din D.J Malovat – Baia de Arama este posibil doar …per piedes ; niciun mijloc auto nu poate
  patrunde pana la Pestera Topolnitei fara a ramane …suspendat sau cu sistemul de
  suspensie deteriorat. Mai mult tronsonul de drum Malovat – Balvanestii de Sus este deteriorat
  si inaccesibil asa ca singura varianta ramane pe Jidostita ….. cam putin , nu ?!

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top