vineri , 27 noiembrie 2020
NEWS ALERT

POLUARE LA HALÂNGA. CIRCULAȚIA RUTIERĂ PE DN 67 ȘI CINCI SATE, AFECTATE.

Circulația rutieră a fost  afectată luni, în jurul prânzului, pe o distanță de câțiva kilometri, la ieșire din Drobeta Turnu Severin, după ce un nor de praf de cărbune a fost ridicat în atmosferă de vântul puternic, poluarea afectând atât drumul național cât și o cinci localități aflate în apropiere de Termocentrala Romag Termo de la Halânga, platformă ce aparține de Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN).

termo

Reprezentanții Gărzii de Mediu Mehedinți au fost sesizați cu privire la poluare, s-au deplasat în zonă, în urma anchetei desfășurate urmând ca Termocentrala să fie amendată cu o sumă cuprinsă între 70 000 și 100 000 de lei.

Potrivit șefului Gărzii de Mediu Mehedinți, Cătălin Tutilescu, poluarea s-a produs de la Termocentrala de la Halânga, produsul poluator fiind praful steril ridicat în atmosferă în urma arderii cărbunelui și care este depozitat pe o platformă care trebuia udată pentru a stopa fenomenul.

termo circulatieLocalitățile afectate de poluare sunt Halânga, Răscolești, Dudașul Cernețiului, Cerneți și Piatra Albă.

Pe platforma Romag Termo, în urmă cu patru ani s-au început lucrările la o instalație de evacuare a zgurii și cenușei în șlam dens, lucrare care a fost câştigată de societatea Confort S.A., firmă deţinută de omul de afaceri Georgică Cornu.

Prezent într-o vizită la RAAN, în luna martie 2013, ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță a declarat despre contractul lucrării instalației de evacuare în șlam dens că este unul păgubos pentru Regie, pentru că de-a lungul derulării, preţul s-a dublat, deşi nu a fost terminată până în prezent.

„Pentru instalaţia de şlam, este inacceptabil să porneşti de la 172 milioane de lei fără TVA şi să ajungi la 340 de milioane de lei. Şi cu toate acestea nu este finalizată, ne mai trebuie şase milioane de euro ca să fie gata. Societatea care a câştigat contractul este în insolvenţă şi trebuie suplimentată finanţarea pentru terminarea lucrării. A doua zi după ce a câştigat contractul, s-a făcut un act adiţional.Când a câştigat contractul, a doua zi s-a făcut un act adiţional. Este ceva de neimaginat. Adică ai câştigat licitaţia, l-ai dat afară pe ăla care avea un preţ mai mare, dar poate era profesionist, l-ai adus pe ăsta cu un preţ mai mic şi imediat, a doua zi ai făcut un act adiţional. Şi după aia încă nouă acte adiţionale în care n-ai mai spus când e gata, când e finalizarea”, a explicat Niţă, adăugând că acest caz a fost sesizat Parchetului.

Conducerea RAAN nu a fost găsită până la ora transmiterii acestei știri, pentru un punct de vedere cu privire la poluarea produsă în cursul zilei de luni.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top