miercuri , 19 ianuarie 2022
NEWS ALERT

POMII AU ÎNMUGURIT ÎN PLINĂ IARNĂ

Copacii au înmugurit la mijloc de iarnă. Temperaturile ridicate îi îngrijorează pe agricultorii din Mehedinţi, care au suprafeţe întinse de livadă.

pom inmugurit 1

În satul Cerneţi, de pildă, şi nu numai, liliacul şi crengile unor pomi fructiferi sunt pline de muguri însă fenomenul nu este unul de bun augur, spun fermierii. Dacă în următoarea perioadă va veni gerul, pomii fructiferi care stau să înflorească vor fi afectaţi şi este posibil ca recolta din anul următor să fie periclitată.

Cei care muncesc de ani buni la îngrijirea livezilor spun că n-au mai văzut muguri la mijloc de iarnă. Dacă vremea s-ar răci acum, roada încă ar mai putea fi salvată, mai târziu, însă, ar fi cu neputinţă. „Dacă încep a înmuguri şi înfloresc, şi apoi dau îngheţurile, este posibil mugurii să moară”, spune un localnic din Cerneţi.

Pomicultorii susţin că pericolul este mai mare pentru livezile de specii sâmburoase, adică pomii de caise, de piersic şi cireşi.

Directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi, Ştefan Răceanu, spune că se anunţă răcirea vremii, ceea ce este benefic pentru pomicultură. “E adevărat, plantele au fost minţite de aceste temperaturi ridicate, dar deocamdată vegetaţia este în stadiu de repaus, dacă nu se deschid florile, aceasta nu va fi afectată. Pentru perioada următoare se anunţă temperaturi scăzute, dacă va ninge, va fi cu atât mai bine”, a declarat Ştefan Răceanu.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top