sâmbătă , 6 martie 2021
NEWS ALERT

POVESTEA DE SUCCES A UNUI TÂNĂR DIN MEHEDINŢI CARE A AJUNS STUDENT ÎN OLANDA

La finalul celor patru ani de liceu, pentru majoritatea adolescenţilor apare întrebarea : tu unde dai la facultate? Astăzi regulile jocului s-au schimbat, iar „unde”, poate însemna şi o destinaţie de studiu în străinătate.  Sunt tot mai mulţi cei care aleg să-şi continue studiile în altă ţară, iar acest lucru se întâmplă şi pentru universităţile din străinătate, au programe accesibile care oferă şanse mari oricărui tânăr ambiţios.

george gavrila 1

Mulţi dintre cei care aleg o facultate în altă ţară pleacă cu gândul de a-şi începe o carieră de succes şi de a experimenta un stil de viaţă diferit.  La toate acestea se adaugă şi paleta largă de specializări  la care  pot aplica, certificarea internaţională, prestigiul universităţilor, dar şi metodele de învăţare bazate pe practică şi lucru în echipă. Aşa a început şi povestea lui  George Gavrilă din Drobeta Turnu Severin,  care a ales să-şi continue studiile în străinătate motivat de un singur gând – acela de a-şi asigura un viitor mai bun. A ales ca ţară de destinaţie, Olanda, una dintre cele mai accesibile destinaţii de studiu pentru tinerii din România.

Din Drobeta Turnu Severin cu destinaţia Olanda

Absolvent al Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin, George Gavrilă a decis să îşi continue studiile  în Liberal Art And Sciences la Tilburg University din Olanda.  Decizia de a pleca la facultatea în Olanda a venit după ce  „m-am uitat în jur şi am văzut tot mai mulţi absolvenţi în România care nu îşi găseau un loc de muncă nici măcar în ţară, să nu mai spunem de străinătate. Când prietenii mei mai mari au ajuns la facultate, spuneau că nu învăţau prea mult pentru că este un sistem lejer, iar această imagine nu corespundea cu cea pe care o vedeam în filmele cu studenţi” spune tânărul. Despre Olanda, George povesteşte că “e o ţară în care viaţa vestică se simte din plin. Libertatea populaţiei este aşa de mare încât spiritul moral ghidează oamenii spre a lua deciziile corecte şi a trăi în armonie.”Cât priveşte cheltuielile, tânărul spune că “preţurile nu sunt deloc mari în supermarketuri şi deseori sunt chiar mai ieftine decât în România”.

Cum arată viaţa de student în Olanda?

Sistemul universitar olandez presupune o legatură strânsă între profesor şi elev, multe ore la bibliotecă şi o muncă de echipă.  “Totul este cât se poate de obiectiv. Nu există favoruri, iar relaţia profesor-student este una profesională, cu o tentă prietenească, dar nu prea exagerată. Se pune foarte mult accentul pe practică, pe vorbire deschisă, discursuri şi mai ales lucru în echipă. În plus, confidenţialitatea studentului în legătură cu situaţia lui universitară se respectă. Notele nu sunt făcute publice alături de numele studenţilor, ci sunt trimise individual sau sunt scrise cu anumite coduri”, spune studentul. George nu regretă decizia  de a pleca la studii în Olanda şi povesteşte că pe lângă contactul cu o ţară nouă a câştigat foarte mulţi prieteni: “Pe lângă partea socială, te specializezi foarte bine pe o limbă străină, sau mai multe, înveţi într-un mediu ştiinţific de nivel înalt, iar şansele ca mai târziu să fii angajat în domeniul pe care îl studiezi sunt considerabil mai mari. Afli noi oportunităţi pe care doar într-un mediu intercultural le-ai putea afla, care ţi-ar putea schimba radical viaţa şi drumul pe care mergi.

Cred că este cea mai bună alegere pe care am luat-o până acum!

Aşa îşi incheie George povestea despre pasul de urma o facultate peste graniţă şi chiar dacă nu a plecat demult de pe băncile licelui, vorbeşte ca un om mare şi îi sfătuieşte pe cei care vor să fie admişi la o facultate în străinătate să “ia şcoala în serios. Informaţia şi cultura întotdeauna ajută. Să facă cât mai multe activităţi extraşcolare, să se implice în viaţa socială, să arate că le pasă de ce se întamplă în jurul lor. Nimănui nu-i plac ignoranţii. Asta e o regulă internaţională”.

 E timpul să pleci de acasă!

Informaţii personalizate despre programele de studiu la care pot aplica, dar şi ţările unde pot urma cursuri de licenţă sau master, tinerii din judeţul Mehedinţi pot afla a RIUF – Romanian International University Fair – cel mai mare târg internaţional de universităţi din România.
Evenimentul are loc pe 15 -16 martie, la Sala Palatului, şi va aduna peste 100 de universităţi internaţionale, mii de programe şi specializări, dar şi informaţii de burse şi posibilităţi de finanţare. De asemenea la RIUF vor fi prezenţi consilierii EDMUNDO, care vor oferi sesiuni  gratuite de consiliere despre programele prezente la târg.

Corina Macavei

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top