duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

PREFECTURA MEHEDINŢI, O FORTĂREAŢĂ PENTRU JURNALIŞTI

Prefectura Mehedinţi s-a transformat într-o adevărată fortăreaţă pentru jurnalişti, care sunt ţinuţi la distanţă de jandarmii ce asigură paza instituţiei. Practic, dacă vor muşchii prefectului se intră în instituţie, dacă nu, jandarmii au grijă ca picior de ziarist să nu păşească în Prefectură.

prefectura mehedinti

Să intri ca jurnalist în Prefectura Mehedinţi este o chestiune destul de delicată şi nu un fapt firesc, aşa cum ar fi nomal să se petreacă. Este ceva de genul intrării într-o bază militară NATO ori alt obiectiv strategic. Jandarmul de la poartă trebuie să obţină aprobare pentru ca respectivul ziarist să poată, de exemplu, să participe la o şedinţă, la care  culmea, în prealabil, a fost invitat de Prefectură. Dacă a trecut de aprobare, jurnalistul nu are voie să intre, aşa cu toată lumea la grămadă, nu, el trebuie să aştepte la poartă şi cu câteva minute înainte de începerea şedinţei jandarmul îi permite să intre în sală. Nu contează că trebuie reglate camerele de luat vederi, instalate trepiedele, alese unghiurile foto cele mai bune.

Aşa s-a întâmplat şi marţi, când era programată şedinţa Colegiului Prefectural: jurnaliştii aşteptau la poartă, iar directorii serviciilor deconcentrate urcau la sala unde trebuie să aibă loc şedinţa. Şi-au făcut apariţia şi reprezentanţii conducerii Jandarmeriei Mehedinţi, moment în care ziariştii au încercat să afle motivul pentru care sunt ţinuţi la intrare. Răspunsul jandarmului de la poartă către şeful Jandarmeriei Mehedinţi este uluitor: „Am primit dispoziţie de la secretara domnului subprefect, să las presa în sală cu cinci minute înainte”.

Şi pentru şeful Jandarmeriei Mehedinţi, colonelul Eugen Ţambrea, ordinul prefectului este sfânt: „Noi suntem exact ca o firmă de pază numai că suntem instituţionali şi prin hotărâre de guvern. Deci beneficiarul este instituţia Prefectului. Domnul prefect statuează nişte reguli, adică presa intră când are aprobare de către domnia sa, după un anumit program”.

Jandarmii, care asigură paza acestei instituţii, spun că ei nu fac altceva decât să respecte un regulament de ordine interioară fiindcă în caz contrar ar fi traşi la răspundere. Pe site-ul Prefecturii Mehedinţi se precizează însă faptul că în această instituţie, accesul ziariştilor are loc în baza legimaţiilor de acreditare sau cu aprobarea prefectului, fără să specifice ceva de cele „cinci minute”. Ori dacă un jadarm, un militar până la urmă,  ascultă de o secretară atunci este de înţeles de ce şeful Jandarmeriei Mehedinţi spune că Jandarmeria este ca „o firmă de pază”.

Că orice instituţie publică are un regulament de ordine interioară este un lucru firesc şi de necontestat, numai că domnul Ţambrea nu ne-a arătat şi documnetul, ordinul Prefectului în care să se menţioneze că jurnaliştii trebuie ţinuţi la poartă şi cu cinci minute înainte de începerea unei şedinţe să poată intra în sală. Pe de altă parte, Legea Jandarmeriei nr. 550 din 2004 spune clar că „Inspectoratul de jandarmi judeţean este subordonat nemijlocit Inspectoratului General şi este destinat planificării, organizării, conducerii şi executării misiunilor specifice şi îndeplinirii atribuţiilor ce revin jandarmeriei într-o zonă de responsabilitate corespunzătoare teritoriului unui judeţ”.

Şi pentru ştiinţa Jandarmeriei şi a Prefecturii Mehedinţi, mai există în România o lege privind liberul acces la informaţie (544 din 2001) care spune clar că “autorităţile şi instituţiile publice nu pot interzice în nici un fel accesul mijloacelor de informare în masă la acţiunile publice organizate de acestea”. În aceeaşi lege se mai spune că “autorităţile publice care sunt obligate prin legea proprie de organizare şi funcţionare să desfăşoare activităţi specifice în prezenţa publicului sunt obligate să permită accesul presei la acele activităţi, în difuzarea materialelor obţinute de ziarişti urmând să se ţină seama doar de deontologia profesională”.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top