luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

PREOTUL BOJAN DIN VALEA TIMOCULUI: „ŢARA MAMĂ ROMÂNIA TREBUIE SĂ NE AJUTE SĂ CONSTRUIM BISERICI”

Preotul Bojan Aleksandrovici, din Valea Timocului, singurul cleric care a reușit să construiască  o biserică ortodoxă română în această zonă, la Malainiţa, cere sprijinul statului român în construirea mai multor biserici în Serbia de Răsărit.

preotul

Preotul Bojan este de părere că statul român ar trebui să aibă o strategie clară în ceea ce priveşte comunitatea românilor din Valea Timocului. „Ţara Mamă România trebuie să ne ajute să construim biserici, să intervină la statul sârb pentru a recunoaşte biserica ortodoxă română în întrega Serbia şi să avem şcoală în limba maternă. Mi se pare că fraţii sârbi nu respectă toate aceste intervenţii şi poate că ar trebui să se treacă la un al doilea nivel, la un nivel mai hotărât, ca să nu-i spun dur”, spune preotul Bojan, vicarul Timocului.

De când a început demersurile pentru construcţia bisericii de la Malainiţa, a fost permanent tracasat de autoritățile sârbe. Decorat de Băsescu, preotul român a fost, în 2008, caterisit de tribunalul bisericesc ortodox sârb, pe motiv că a oficiat slujbele religioase în limba română.

biserica din malainitaBiserica de la Malainița este un simbol al rezistenței românilor timoceni în fața agresiunii asimilaționiste practicate de statul sârb și de Biserica Ortodoxă Sârbă

„154 de sate sută la sută româneşti , 48 localităţi mixte, 300.000 – 350.000 de români n-au şcoală româneasc, n-au ore în limba română, la atâţia oameni nu avem decât două biserici, trei paraclise şi câteva troiţe şi şase preoţi. Biserica ortodoxă sârbă se opune, nu ne recunoaşte, la fel şi statul sârb, ne dă decizii de demolare a bisericilor, clopotniţelor, gardurilor. Aici (n.r. biserica de la Malainiţa) totul a primit decizie de demolare. Suntem împiedicaţi, orice lucru firesc pe care vrem să îl facem nu ni se aprobă. Noi dăm maxim şi mai mult de maxim în lupta asta, fiindcă altfel nu rezistam 170 de ani fără un ajutor. Acum pasul care trebuie făcut este din partea ţării mame. Patriarhia Română face lucruri extraordinare, ea este cea care ne susţine activitatea aici”, mai spune părintele Bojan Aleksandrovici.

Preotul Bojan a primit duminică vizita europarlamentarilor români Elena Băsescu şi Marian Jean Marinescu, care s-au întâlnit la biserica de la Malainiţa cu liderii comunităţilor de români din Serbia.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top