sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PRIMARI DIN MEHEDINTI CONDAMNAŢI PENTRU FAPTE DE CORUPŢIE

Primarul suspendat al comunei Brezniţa de Ocol, Dumitru Drăghici şi cel al comunei Izvoru Bîrzii, Horia Balica au fost condamnaţi de Curtea de Apel Craiova la pedepse cu închisoarea într-un dosar ce vizează retrocedări ilegale de terenuri, alături de alţi doi foşti funcţionari din Primăria Brezniţa şi Prefectura Mehedinţi.

dragicijpg

Conform portalului Curţii de Apel Craiova, primarul comunei Brezniţa de Ocol, Dumitru Drăghici (PSD), a primit  2 ani si 6 luni inchisoare cu executare si 2 ani interzicerea drepturilor pentru fals intelectual si uz de fals.

Dumitru Drăghici a fost suspendat din funcţie în aprilie 2012 prin ordinul prefectului de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, după ce Drăghici a fost trimis în judecată în dosar în stare de arest preventiv în acest dosar.

Totodată Curtea de Apel Craiova a stabilit o condamnare de un an cu suspendare pentru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi interzicerea unor drepturi în cazul primarului comunei Izvoru Bîrzii (PNL), o pedeapsă de patru luni de închisoare cu suspendare în xazul secretare Primăriei Brezniţa de Ocol, Finareta Bengulescu şi o pedeapsă de doi ani şi şase luni cu suspendare, în cazul unui fost consilier juridic al Prefecturii Mehedinţi, Irina Bărbulescu.

Totodată, intstanţa a dispus confiscarea de la inculpatul Drăghici Dumitru a sumei de 960.042 euro, iar Primăriei Turnu Severin, care s-a constituit parte civilă în acest dosar, urmând să-i restituie suma de 493.652 lei, cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material.  În acelaşi timp instanţa a dispus în cadrul primarului Drăghici, mentinerea masurii sechestrului asigurător instituit pe mai multe terenuri, case, apartamente şi autoturisme, dispusă la începutul urmăririi penale.

Deciziile în cazul celor patru nu sunt definitive, putând fi atacate cu recurs.

În acelaşi dosar, inginerul agricol Elena Daea de la Primăria Drobeta Turnu Severin, fosta soţie a deputatului PSD de Mehedinţi, Petre Daea, inculpată în acelaşi dosar pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, a fost achitată de către instanţă.

Dosarul în care au fost condamnaţi cei patru a fost trimis în judecată la sfârşitul anului 2012.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că inculpatul Drăghici, în calitate de primar şi de preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, şi-a atribuit, în perioada 2004-2005, posesia unui teren în suprafaţă de două hectare, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin, acesta neavând niciodată terenul în proprietate şi nefiind nici moştenit.

Practic, în instanţă, procurorii au arătat că în anul 2004, Dumitru Drăghici, primar al comunei Brezniţa de Ocol, a dat în judecată comisia locală de aplicare a Legii Fondului Funciar a primăriei pe care o conducea pentru că refuza să-i reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 2 hectare teren arabil situat în punctul „Roşiori”, pe motiv că nu este înscris în registrul agricol al primăriei Brezniţa de Ocol. În motivarea plângerii, Drăghici a arătat că terenul provine de la tatăl său, Drăghici Constantin, pe care l-a muncit înainte de cooperativizare şi că la apariţia Legii 18/1991, acest teren era deţinut de Poliţia de Frontieră. Din adresa nr. 571/2005 a Primăriei Brezniţa Ocol, instanţa a reţinut că terenul solicitat de primar a fost identificat de către comisia locală de fond funciar ca făcând parte din suprafaţa de 22 hectare preluată de la Poliţia de Frontieră în baza protocolului de predare-primire din anul 2004. În anul 2005, prin sentinţa civilă nr. 1790, pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în şedinţa publică din 12.04.2005, aceasta a admis plângerea formulată de Drăghici Dumitru, în contradictoriu cu intimatele Comisia Judeţeană de Fond Funciar de pe lângă Prefectura Mehedinţi şi Comisia Locală de Fond Funciar de pe lângă Primăria Brezniţa Ocol şi a dispus reconstituirea dreptului de proprietate al petentului pentru suprafaţa de 2 ha teren arabil. Doi ani mai târziu Drăghici a vândut acest teren unei terţe persoane pentru suma de 1.800.000 de euro, iar aceasta la rândul ei a vândut acest teren, pe care în prezent se află un hipermaket din Turnu Severin.

Oana Mitu

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top