joi , 2 decembrie 2021
NEWS ALERT

PRIMARUL DUMITRU BAICU: „VREAU INVESTIŢII DE PESTE UN MILION DE EURO LA GÂRLA MARE”

IMG_9179Proiecte extrem de ambiţioase pentru edilul din comuna Gârla Mare. După ce pe un proiect european de aproape 2 milioane de euro a adus apă potabilă în comună, Dumitru Baicu vrea să investească un alt milion de euro în finalizarea reţelei de canalizare a localităţii.

Alimentare cu apă, canalizare, asfaltarea drumurilor. Sunt practic primii paşi spre modernitate ai unei comunităţi. De ceva timp, comuna Gârla Mare pare să fi găsit drumul către standardele Uniunii Europene. Preocuparea celui care conduce de câţiva ani destinele acestei comunităţi dă roade, iar valoarea muncii se transpune în condiţii de viaţă civilizate pentru localnicii din una dintre cele mai mari comune din Mehedinţi. Practic, primul pas spre modernitate a fost făcut prin realizarea reţelei de alimentare cu apă şi parte din reţeaua de canalizare, cu fonduri europene. Investiţia a fost deja inaugurată, iar edilul se declară mulţumit. Ambiţiile sale însă nu se opresc aici. Oamenii din comună au nevoie de condiţii civilizate, aşa că investiţia în reţeaua de canalizare trebuie să continue. Primarul Dumitru Baicu vrea încă un milion de euro pentru aceste investiţii şi este încrezător că banii îi va IMG_9176primi. „Cea mai mare realizare pe care o aştept de mai multă vreme este aceea de a continua cu extinderea canalizării pentru că pe măsura 322 nu s-a efectuat în totalitate şi a rămas într-un procent de aproximativ 20 la sută, nerealizată. Am făcut demersurile necesare la Prefectură şi la Consiliul Judeţean. Am depus documentaţia, ne-au alocat ceva bănuţi pentru proiectul tehnic, dar aşteptăm fonduri şi pentru lucrări. Valoarea totală se ridică la circa 40 de miliarde lei vechi. Documentaţia este depusă şi la Ministerul Dezvoltării, acum depinde de Guvern. Locuitorii comunei mele abia aşteaptă finalizarea lucrărilor şi m-aş bucura dacă s-ar aloca aceste fonduri pentru că staţia de epurare pe care am realizat-o cu fonduri europene trebuie să aibă şi un anumit număr de utilizatori, iar acum doar 30 la sută din cei 3000  de cetăţeni care locuiesc pe raza comunei sunt racordaţi la această reţea. Populaţia la Gârla Mare este îmbătrânită, media de vârstă este de peste 50 de ani, oamenii s-ar bucura să aibă condiţii civilizate în locuinţă. Realizarea totală a acestei reţele ar fi utilă şi pentru combaterea nitriţilor şi nitraţilor din pânza freatică. Ar fi un lucru bun, pentru că la noi sunt probleme cu apa din cauza acestor compuşi chimici. Nu cu mult timp în urmă chiar am avut un seminar organizat de Ministerul Mediului a cărui temă a fost poluarea pânzei freactice din cauza toaletelor, dar şi a gunoiului de grajd aruncat la întâmplare”.

IMG_9181Gârla Mare, singura comună din Mehedinţi cu platformă de colectare a gunoiului de grajd

Gârla Mare este unul din satele din Mehedinţi în care componenţa nitraţilor şi nitriţilor în apă creează probleme mari. Tocmai din acest motiv au fost investiţi bani într-un sistem aliniat la standarde europene, pentru colectarea şi depozitarea gunoiului de grajd. „Noi am avut un proiect în acest sens cu Ministerul Mediului, care ne-a alocat fonduri de la Uniunea Europeană pentru construirea unei platforme de gunoi. Primăria a fost dotată cu utilaje pentru a ridica gunoiul de grajd din gospodăriile localnicilor şi pentru a-l aduce acolo la platforma respectivă . În jurul platformei s-au plantat şi în jur de 400 de puieţi de salcâm, pe care trebuie să-i întreţinem şi să-i ajutăm să se dezvolte şi să crească. Tot de pe urma acestui proiect, primăria a beneficiat de tractor cu două remorci, o volă, o vidanje şi o platformă de împrăştiat gunoiul  pe câmp dacă este necesar . Suntem singura localitate din Mehedinţi care am beneficiat de acest proiect . Ştiu că în ţară am fost în total 18 comune, ceea ce pentru noi este un lucru extraordinar”

„Următorul proiect după canalizare, asfaltarea drumurilor din comună”

Avem acum peste 300 de locuitori care s-au branşat la sistemul de alimentare cu apă şi se branşează în continuare. Sunt cam 600 de cereri şi ele continuă. După ce finalizăm lucrările de extindere a canalizării, ca proiecte de viitor avem asfaltarea drumurilor. Cum nu se va mai umbla la infrastructură, vom încera să găsim finanţarea pentru asfaltare. Ar fi nevoie de asfalt pe circa 20 de kilometri de străzi asfaltate. Nu va fi uşor, dar cu siguranţă se poate” spune încrezător primarul Dumitru Baicu.

„Vreau pichet de intervenţie PSI dotat la cele mai înalte standarde”

„Ca proiecte mai mici am demarat în 2009 un proiect pe situaţii d eurgenţă, tot pe fonduri europene în parteneriat cu localitate Novo Selo din Bulgaruia. Am aflat că este eligibil şi că s-a dat drumul şi la finanţare. M-aş bucura dacă Gârla Mare ar beneficia de o autospecială de descarcerare şi de de intervenţie în caz de incendiu. Noi avem una dar este îmbătrânită. Acum, când avem o urgenţă intervin pompierii de la Vînju Mare şi oricât de rapizi ar fi tot se IMG_9174pot înregistra pagube materiale”. Un pichet de intervenţie rapid chiar în comună ar fi extrem de util, pentru că am putea fi extrem de operativi în a salva bunurile sau vieţile oamenilor”

Un alt proiect mai mic este pentru copiii de la şcoală şi grădiniţă, pentru toţi copiii din comună. De curând am achiziţionat un parc de joacă cu tobogane, leagăne, balansoare, care chiar acum încercăm să le punem în operă la şcoala cu clasele I-IV,  unde funcţionează şi cele două grupe de copii de la grădiniţă. Cu siguranţă că acest îi va bucura pe cei mici. Desigur, sunt multe alte proiecte mai mici care ar trebui enumerate, dar mă opresc aici. Dacă vom reuşi să le realizăm pe acestea cu siguranţă viaţa oamenilor din comuna mea se va schimba în bine.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top