joi , 28 mai 2020
NEWS ALERT

PROBLEMELE FERMIERILOR MEHEDINTENI LA INCEPUT DE PNDR

Anul 2015 a venit cu schimbări legislative importante în agricultură. Odată ce s-a dat drumul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2015 – 2010 şi birocraţia este mai stufoasă. Au constatat-o deja fermierii şi o recunosc funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură. La sediul APIA Mehedinţi au fost convocaţi astăzi marii fermieri ca să fie puşi la punct cu cele mai importante modificări. Mulţi sunt descurajaţi de ce trebuie să facă, alţii caută drumul cel mai bun ca să aibă actele în regulă pentru obţinerea subvenţiilor pe terenuri şi animale.

arat

Zeci de mari fermieri din judeţul Mehedinţi au participat luni, la o întâlnire cu funcţionarii APIA care au vrut să îi infiormeze pe oameni cât se poate cu privire la modificările generate de noul PNDR. Pe lângă schimbul de terenuri care se poate face la Primărie şi nu neapărat la notar, agricultorii au aflat că pârloaga de anul trecut nu va mai primi subvenţie dacă nu se cultivă.

„Un termen nou în acest an îl reprezintă denumirea de „pârloagă”. Ce înseamnă această denumire de „pârloagă”? Fermierii care au declarat teren necultivat anul trecut, deci este terenul păstrat în conservare pe o perioadă de un an, în pregătire. Însă, de mentionat este că anul de referinţă a fost anul 2014. Deci fermierii care au declarat în anul 2014 teren necultivat, în anul 2015 nu vor mai fi eligibili la plată dacă declară teren necultivat, în mod obligatoriu trebuie să declare cultură.”, le-a transmis directorul general al APIA Mehedinţi, fermierilor prezenţi la întâlnire.

Fermierii trebuie să ştie actele normative după care se obţin subvenţiile fie că vin de la Uniunea Europeană sau de la bugetul statului.

„Cadrul legal care stabileşte este Ordonanţa de Guvern numărul 3/2015. În ea veţi găsi toate formele de plată, scheme şi aşa mai departe, dar precizarea este că în fiecare an, ministrul agriculturii prin ordin al ministrului agriculturii stabileşte condiţiile de eligibilitate la depunerea cererilor pentru anul respectiv. Pentru anul 2015, ministrul agriculturii a emis Ordinul numărul 619/2015.2, a spus directorul executive al APIA Mehedinţi, Anghel Docea.

După prezentarea funcţionarilor APIA, fermierii mehedinţeni au venit şi ei cu problemele lor, generate pe de o parte de zonele declarate defavorizate pentru care subvenţia este mai mare.

“Partea de sud a judeţului intră în zonă defavorizată, partea mai dinspre nord a judeţului nu este în zonă defavorizată, lucru care deranjează. Dacă Gruia sau Deveselul sunt în zone defavorizate, nu ştiu de ce nu ar fi Vlădaia, Oprişorul, Bălăciţa, care sunt mult mai dezavantajate din punctual de vedere al precipitaţiilor?”, a declarat fermier Oprişor, Constantin Gîrleanu, căruia i s-a transmis că Ministerul Agriculturii este cel care stabileşte zonele defavorizate în urma unor criterii şi studii.

Altă problemă care ar putea sufoca funcţionarii APIA se referă la contractile de arendă. Marii fermieri ar urma să aducă la APIA cantităţi importante de documente ca să dovedească ce pământ cultivă. Reprezentanţii agricultorilor din Mehedinţi spun că este suficient un centralizator al contractelor de arendă.

“Eu am o mie de arendatori. O să vin aici cu un portbagaj de hârtii şi o să le depun la APIA. Gândiţi-vă cât îi va trebui unui lucrător de la APIA să controleze atâtea hârtii. Era de ajuns un centralizator, cum spuneam, adeverinţă pe propria răspundere, copie de la registrul agricol şi era totul simplificat, exact cum este şi în alte ţări. Cu siguranţă, discuţiile cu Ministerul Agriculturii, în incinta Ministerului Agriculturii aşa au rămas, că va fi de ajuns, un tabel centralizator pentru contractele de arendă, nu efectiv copiile de la toate contractele de arendă.”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Meheidnţi, Cornel Stroescu cel care este şi unul dintre marii fermieri ai judeţului.

Cum şi funcţionarii APIA recunosc volumul mare de documente care trebuie întocmite şi urmărite pentru obţinerea subvenţiei, singura soluţie este o colaborare permanentă între fermieri, primării şi Agenţie. În condiţiile în care digitizarea parcelelor, întocmirea registrelor agricole, schimbul de terenuri sau contractele de arendă nu se înregistrează în condiţiile convenite de sediul central al APIA şi Ministerul Agricultură, riscul cel mare îl reprezintă pierderea subvenţiilor.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top