marți , 18 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PROCENTUL DE PROMOVABILITATE LA EXAMENUL DE EVALUARE NAŢIONALĂ ESTE DE 74,39 LA SUTĂ

Rezultatele la examenul de evaluare naţională s-au afişat în şcolile din judeţul Mehedinţi cu câteva minute înainte de orele 16,00. Elevii, dar şi părinţii au aşteptat cu nerăbdare să vadă notele afişate, însă nu pentru toţi au fost şi rezultate mulţumitoare.

EVALUARE

Zâmbete, dar şi lacrimi au curs în această după-amiază după ce profesorii au afişat rezultatele la examenul de evaluare naţională. Elevii, dar mai ales părinţii aveau aşteptări mari de la acest examen, mai ales că pregătirea lui a însemnat cheltuirea unor sume mari de bani pe lecţii în particular. „Mă aşteptăm la o notă mai mare la matematică, dar asta este. E bine şi 7,69, fiica mea vrea să depună contestaţie, dar nu o las fiindcă există riscul să-i scadă nota”, ne-a spus o mămică, a cărei fiică a învăţat la şcoala nr. 6 din Turnu Severin.

La şcoala nr. 14, elevii se buluceau la panou pentru a vedea notele afişate. Sunau telefoanele mobile, se strigau notele în gura mare, se îmbrăţişau. Într-un colţ o elevă plângea în hohote, semn că era nemulţumită de notele obţinute.

EVALUARE 1„Am luat 7,30 la matematică şi îmi este ciudă fiindcă eu am terminat cu media generală 9,11, iar unii colegi puteau să rămână corigenţi la matematică, dar au luat 9,50 acum la examen şi nu-mi explic acest fapt”, spunea adolescenta. La fel de nedumerită era şi mama acesteia, care îşi încuraja fiica de pe margine.

Numărul contestaţiilor se pare că va fi destul de mare pentru că mulţi elevi se arătau destul de nemulţumiţi de notele obţinute.

Procentul de promovabilitate în judeţul Mehedinţi la examenul de evaluare naţională este de 74,39 la sută. Pe materii, la limba română procentul de promovabilitate este de 76,97 la sută, iar la matematică de 75,36 la sută.

Inspectorul general şcolar, Marian Şuţă, apreciază că rezultatele de anul acesta sunt mulţumitoare: „Per ansamblu sunt rezultate mulţumitoare, eu cred că sunt aşa şi datorită pregătirii elevilor ca urmare a semnalelor trase din anii anteriori”. Cât priveşte gradul de dificultate al subiectelor din acest an, Marian Şuţă spune că din punctul său de vedere au fost mai uşoare faţă de alţi ani.

„Mie care profesor mi s-au părut mai uşoare, dar una este să fii profesor, alta e să fii elev. Au fost probabil nişte subiecte mai accesibile, dar un elev atunci când este pregătit, fie că sunt uşoare, fie că sunt grele are rezultate, iar dacă nu eşti pregătit nu poţi depăşi nota 5”, a precizat inspectorul general şcolar.

Surprinzător, anul acesta, cele mai multe note de 10 s-au obţinut la matematică (169) şi numai 18 note de 10 la limba română. Diferenţa de note dintre mediul urban şi cel rural continuă să fie destul de mare, procentul de promovabilitate în mediul urban fiind de 82,76 la sută, iar în mediul rural de 64,22 la sută.

Corina Macavei
Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top