duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

PRODUCŢIILE LA CEREALE, MAI MICI CU 20% DECÂT ANUL TRECUT, ÎN MEHEDINŢI

Ploile din ultimele săptămâni au afectat culturile de toamă în toată ţara, dar mai ales în partea de sud, specialiştii estimând o scădere a producţiei de până la 20%, anul acesta, în condiţiile în care în 2013, fermierii din Mehedinţi au recoltat în medie, 3 000 de kilograme de grâu la hectar. Deocamdată nu se pot recolta cerealele pentru că umiditatea din atmosferă nu permite intrarea utilajelor în lan. Din păcate, dacă vremea nu se înseninează, va fi afectată şi calitatea.

_DSC1323Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mehedinţi, Corneliu Vasilescu a declarat marţi pentru mhalert.ro că scăderea producţiei la hectar este efectul ploilor abundente.

CORNELIU VASILESCU„Ploile care au fost din abundenţă şi nu numai în judeţul Mehedinţi ci în toată ţara şi mai ales în sudul ţării, au afectat şi culturile de toamnă. În ce au constat? În primul rând în băltiri. O situaţie statistică arată că un procent de 10 – 20% ar fi pierderi. Ce înseamnă băltirile?! În urma retragerii apelor rămâne apă în anumite zone depresionare şi aici culturile sunt afectate. În zona aceea, ori nu creşte, ori sunt afectate serios şi nu ajung la producţie.”, a declarat directorul DADR Mehedinţi, Corneliu Vasilescu.

Pe de altă parte, în pericol este şi calitatea producţiei. Cum în Mehedinţi, a plouat în ultimele trei zile, iar meteorologii prognonează umiditate în atmosferă până la sfârşitul săptămânii, combinele nu vor putea recolta cerealele prea curând.

„Încă nu s-a intrat la recoltatul orzului, respectiv al grâului. Aşteptăm zile mai bune. Nu poţi să intri pe o perioadă cu umiditate la recoltat.”, a conchis Vasilescu.

Meteorologii susţin că la începutul săptămânii viitoare, vremea se va îmbunătăţi.

În judeţul Mehedinţi, culturile de toamnă cuprind 40 000 de hectare grâu şi secară, 1400 hectare rapiţă şi 500 hectare cu orzoaică.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top