miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

PROFESOR DE LIMBA ROMÂNĂ, REŢINUT PENTRU FAPTE DE CORUPŢIE LA BACALAUREAT

Profesorul de limba română, Marius Arbănaş, de la domiciliul căruia s-au ridicat 15000 lei şi 2500 de euro a fost reţinut pe bază de ordonanţă, iar alţi trei profesori între care şi fiica acestuia sunt cercetaţi în stare de libertate pentru fapte de corupţie.

arbanas

Reţinerea a fost făcută în noaptea de luni spre marţi de către archetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.
Avocatul profesorului, Marius Arbănaş, Marian Valon a declarat că în dosar nu sunt probe care să justifice reţinerea, cu atât mai mult cu cât nu s-a făcut un flagrant.
” Nu se consideră vinovat. S-a luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. În ceea ce mă priveşte pot să afirm că nu sunt probe.”, a spus Valon.

Pe de altă parte, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Mehedinţi, Remus Luca a declarat că profesorul reţinut împreună cu cei trei dascăli cercetaţi în stare de libertate sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi luare de mită.
„Ofiţerii DGA – Serviciul Teritorial Mehedinţi au efectuat sub directa coordonare şi supraveghere a procurorului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi un număr de patru percheziţii domiciliare efectuate la patru locaţii din Drobeta Turnu Severin. Este vorba despre domiciliile a patru profesori din cadrul a două unităţi şcolare, licee din Drobeta Turnu Severin. Cei patru profesori sunt acuzaţi de fapte de corupţie, în special trafic de influenţă şi luare de mită. Nu este vorba despre un proces generalizat de fraudare a examenului de bacalaureat ci sunt cazuri punctuale.”, a declarat Luca.
Profesorul de limba şi literatura română, Marian Arbănaş este pensionat, dar a păstrat în cursul anului şcolar 2012-2013 patru ore pe săptămână la Colegiul Pedagogic „Ştefan Odobleja”, fiind chemat la audieri în calitate de membru al uneia dintre comisiile examenului de bacalaureat din Drobeta Turnu Severin, deşi calitatea de pensionar nu permite repartizarea sa într-o astfel de comisie.
Intre ceilalţi trei profesori audiaţi în noaptea de luni sprte marţi se află şi fiica sa, de asemenea profesor la Colegiul Pedagogic „Ştefan Odobleja”, un alt profesor de la aceeaşi unitate de învăţământ, cel de-al patrulea dascăl audiat fiind de la Liceul „Domnul Tudor”, din municipiu.
Potrivit anchetatorilor, percheziţiile efectuate în cursul zilei de luni au fost efectuate în baza unor plângeri depuse, în dosar fiind audiaţi şi mai mulţi elevi.
De la domiciliile celor patru profesori s-au ridicat înscrisuri, obiecte şi sume de bani, surse din rândul anchetatorilor declarând că de la domiciliul profesorului Marius Arbănaş s-au ridicat 15 000 lei şi 2500 euro.

În judeţul Mehedinţi promovabilitatea la examenul de bacalaureat în sesiunea iulie 2013, înainte de soluţionarea contestaţiilor este de 46,9%, în timp ce în iulie 2012 a fost de 30,8%.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top