miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

PROFESORII DIN MEHEDINŢI AU INTRAT ÎN GREVĂ JAPONEZĂ

Profesorii din Mehedinţi au intrat de luni în grevă japoneză, acţiunea urmând să se deruleze şi în zilele de marţi şi miercuri, concomitent cu acţiunile de pichetare a sediului USL şi sediului Guvernului, la Bucureşti.

banderole

Profesorii din Mehedinţi au mers luni la cursuri purtând la braţ o banderolă albă, semnul grevei japoneze. Astfel, au vrut să tragă un semnal de alarmă guvernanţilor cu privire la subfinanţarea sistemului şi a salariilor mici.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere dn Învăţământ Mehedinţi, Ion Zoican, greva japoneză presupune participarea profesorilor la toate activităţile, dar pe parcursul acestora, vor purta o banderolă la braţ.

ion zoican

„Greva japoneză este în întreaga ţară, în semn de protest faţă de Guvern, concomitent cu pichetarea în faţa Guvernului, la Bucureşti şi la sediul USL. Pichetările vor fi luni, marţi şi miercuri, 28-30 octombrie iar pe 6 noiembrie este un miting la Bucureşti, organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.”, a spus Ion Zoican.
Profesorul de religie Ionuţ Mutu din cadrul Colegiului Tehnic „Decebal” lucrează în învăţământ de 17 ani, iar mesajul său către guvernanţi este tranşant. Le transmite factorilor decidenţi că posturile pe care le ocupă acum sunt vremelnice şi au ajuns să le ocupe datorită şcolii.

Ionut Mutu, profesor de religie„Şcoala ar trebui să fie   o instituţie importantă a societăţii româneşti. Din contră este socotită a fi cenuşăreasă având în vedere că toţi cei care se află într-o poziţie oarecare în societate să nu uite că au ajuns acolo datorită şcolii de unde au primit învăţătura de carte, a învăţa a scrie şi a socoti şi de aceea cerem acordarea importanţei şcolii având în vedere că prin ea se formează şi pleacă viitorul acestei naţii. Îmi vin în minte cuvintele lui Nicolae Iorga, care spunea că „o societate se ridică prin tineretul ei dar vai de poporul acela care va pieri prin tineretul său.” Dacă vrem să avem o naţie sănătoasă, trebuie să acordăm atenţie importantelor instituţii: şcoala, sănătatea şi biserica. Dacă vrem să avem o societate care să fie dominată de alţii puternici şi cu bani, nu neapărat şcoliţi, atunci să atacăm în fundamentele unei societăţi: şcoala, sănătatea şi biserica şi cu siguranţă vom avea o naţie subjugată.”, a declarat profesorul Ionuţ Mutu.

Dascălul a mai arătat că prin mealocarea sumelor necesare unei educaţii de calitate se încurajează exodul tinerilor în ţările străine, acolo unde li se acordă mai multă importanţă şi bani. „Nu putem să facem învăţământ de calitate, nu putem să facem sănătate de calitate dacă nu dispunem de bani care se acordă în alte instituţii.”, a conchis profesorul.

Dascălii solicită majorarea salariilor cu cel puţin 15%

Preşedintele FSLI Mehedinţi, Ion Zoican a arătat că pentru ca greva japoneză să nu fie continuată de celelalte etape ale programului de proteste stabilit la nivel naţional, salariile dascălilor ar trebui să fie majorate cu 15%. Profesorii cer de asemenea şi alocarea a şase procente din produsul intern brut pentru educaţie.
„Principalele revendicări sunt alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, modificarea Legii Educaţei şi obţinerea drepturilor care au fost până în anul 2010. Noi am pierdut atunci 40% din venituri. Se solicită o majorare a salariilor cu cel puţin 15 %, majorarea salarială pentru cadrele didactice debutante, pentru personalul nedidactic majorare salarială, dar şi schimbarea programei şcolare.”, a mai declarat Ion Zoican.
Greva japoneză nu a afectat orele de curs ale elevilor din instituţiile mehedinţene. Directorii şcolilor şi liceelor au fost în majoritate solidari cu protestul profesorilor chiar dacă nu şi-au ataşat banderola albă la umăr.

vasile busuioc, director decebal„Programul de lucru nu este afectat. Profesorii s-au prezentat la ore, şi-au afişat o banderolă albă semn de grevă japoneză, dar totul decurge normal. Face parte din seria de acţiuni pe care Sindicatul a anunţat-o la nivelul şcolii şi sperăm noi ca elevii să nu aibă probleme în ceea ce priveşte cursurile.”, a explicat directorul Colegiului Tehnic „Decebal”, Vasile Busuioc.

Protestele au început şi la Bucureşti

Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au pichetat luni, între orele 11.00 și 13.00, Palatul Victoria și la sediul USL, urmând ca marți și miercuri, între orele 10.00 și 12.00, să picheteze Guvernul, iar între orele 11.00 și 13.00 să protesteze la sediul USL.
Totodată, membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ au obținut aprobare și pentru protestul programat pe 6 noiembrie în Piața Victoriei, la care sunt așteptați 10.000 de dascăli.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top