marți , 9 martie 2021
NEWS ALERT

PROFESORII, MOMIŢI CU 150 DE EURO PENTRU DEZVOLTARE PROFESIONALĂ

Aproximativ 3500 de profesori din Mehedinţi urmează să primească suma de 150 de euro, bani proveniţi dintr-un proiect european derulat de Minsiterul Educaţiei pentru dezvoltarea profesională a fiecărui dascăl. Proiectul s-a mai derulat în urmă cu câţiva ani, dar ministerul a renunţat la el din lipsă de fonduri. Zilele acestea dascălii vor primi în conturi câte 700 de lei, echivalentul a 150 de euro şi îi pot folosi după propriile necesităţi. Banii pot fi socotiţi ca o pomană electorală având în vedere că vin chiar înaintea turului al II-le al alegerilor prezidenţiale, iar profesorii nu trebuie să justifice prin documente cum i-au folosit.

Mirela Rusu, profesor de limba franceza

Profesorul de limba franceză, Mirela Rusu din Drobeta Turnu Severin, a declarat că lucrează în învăţământ din anul 1997, iar anul acesta nu a mers decât la cursurile de dezvoltare profesională care aveau transportul asigurat, întrucât din salariu nu şi-a mai putut achita drumul. Şi-a cumpărat şi cărţi, şi materialele didactice necesare la orele de predare.

„Profesorii au nevoie de bani, de exemplu, pentru a-şi plăti transportul dacă merg să urmeze cursuri în alte oraşe, de multe ori nu participă la simpozioane pentru că nu-şi permit să-şi plătească biletul de transport sau înscrierea la cursuri. De asemenea, cărţile sunt destul de scumpe, de exemplu, manualele şcolare pe care trebuie să ni le cumpărăm şi noi pentru clasele pentru care nu sunt asigurate manuale gratuite.”, a declarat profesorul de limba franceză, Mirela Rusu, din cadrul Colegiului Tehnic „Decebal” din Drobeta Turnu Severin.

Subfinanţarea sistemului de învăţământ le-a pus probleme dascălilor de-a lungul timpului. De cei 150 de euro beneficiază dascălii care au cel puţin jumătate de normă în sistem.

„Ministerul Educaţiei Naţionale a accesat din fonduri structurale, un proiect de finanţare. Cu ajutorul acestui proiect, fiecare cadru didactic şi personal didactic auxiliar, care ocupă cel puţin o jumătate de normă sau post în învăţământ, o să primească echivalentul a 150 de euro, mai precis 700 de lei. Începând de mâine practic, banii vor fi în conturile oamenilor sau cei care nu au carduri bancare, vor ridica această sumă în numerar.”, a declarat luni, Cristinel Degeratu – inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi.

Dascălii nu trebuie să justifice unde s-au dus banii

 Banii sunt destinaţi dezvoltării personale şi profesionale a fiecărui cadru didactic şi vor fi consumaţi în funcţie de necesarul fiecăruia. Profesorii îşi pot cumpăra cărţi, materiale didactice, pot achita cursuri de perfecţionare sau pot folosi banii în orice scop doresc. Banii sunt acordaţi sub forma unei sume forfetare astfel că beneficiarii nu trebuie să justifice cu documente destinaţia lor. Chiar dacă banii ar putea părea ca o pomană electorală, sindicaliştii spun că au cerut Ministerului Educaţiei încă de la începutul anului găsirea unor soluţii pentru acordarea de sume de bani profesorilor pentru dezvoltarea personală. „Noi încă din luna martie am discutat cu domnul ministru Remus Pricopie acest proiect. La sugestia sindicatelor a fost făcut. Avea undeva la 150 milioane de euro la nivelul Ministerul Educaţiei şi trebuiau folosiţi într-o formă corectă şi în beneficiul cadrelor didactice. Am hotărât, dumnealor au găsit modalitatea de a scrie acest proiect şi să poată să atragă aceste fonduri către perfecţionarea cadrelor didactice.”, a spus liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Mehedinţi.

În judeţul Mehedinţi sunt aproximativ 3500 de cadre didactice care vor primi în conturi zilele următoare câte 150 de euro.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top