miercuri , 19 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PROIECT CULTURAL PENTRU REÎNVIEREA TRADIŢIILOR POPULARE LA BROŞTENI

Auzim adesea spunându-se că “ ne pierdem tradiţiile” , şi realitatea nu ne contrazice în cele mai multe dintre situaţii. Că avem nevoie să ne identificăm ca neam cu ceea ce ne este specific prin port, cântece şi dansuri populare, gastronomie sau obiceiuri, e o realitate. De această realitate a ţinut cont şi un fiu al satului Lupşa de Jos din comuna mehedinţeană Broşteni, când a iniţiat un proiect intitulat “Identitate etnofolclorică în Broştenii Mehedinţiului – restituire a patrimoniului imaterial local”.

DSC_0040

Mihai Corcodel, preşedintele Asociaţiei “ Fiii Lupşei ” şi iniţiator al acestui proiect, a înţeles că fiecare trebuie să facă ceva pentru ca satul, cu ceea ce are el mai frumos, să nu piară. Având ca parteneri Episcopia Severinului și Strehaiei, Asociaţia Ariadnae Filum pentru Cultură a Românilor (Vlahilor) din Serbia, Muzeul Satului Bănăţean, Consiliul Local al Comunei Broşteni și Şcoala cu clasele I-VIII Broşteni, a întocmit un program complex de acţiuni culturale, ce se vor derula pe parcursul a 5 luni, în perioada 13 mai – 13 noiembrie în satele comunei Broşteni. În cadrul conferinţei de presă organizată luni, 13 mai 2013, la Şcoala cu clasele I-VIII din Broşteni, echipa de implementare a proiectului a făcut o radiografie a tuturor activităţilor în care va fi implicată comunitatea locală.
Prima manifestare cultural-artistică înscrisă în proiect o reprezintă nedeia satului Lupşa de Jos, din data de 13 iunie, eveniment la care va participa şi Prea Sfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va oficia Sfânta Liturghie la sărbătoarea “ Înălţării Domnului”. Întocmai ca odinioară, sărbătoarea satului se va încheia cu hora la care sunt invitaţi solişti renumiţi ai cântecului popular din Mehedinţi alături de taraful de lăutari. Tot atunci vor urca pe scenă şi membrii Ansamblului folcloric din Lubniţa (Serbia), realizându-se astfel şi undialog între cultura populară din zona Broştenilor Mehedinţiului şi cea de pe Valea Timocului.

DSC_0041

Un alt obiectiv al proiectului îl reprezintă înfiinţarea Ansamblului Folcloric “Doruleţul”, alcătuit din 25 -30 de copii selectaţi din rândurile celor mai talentaţi şi pregătiţi de profesori de canto şi dansuri populare, ansamblu care va pune în practică rezultatele cercetărilor efectuate pe teren (dansuri, cântece şi obiceiuri). Rezultatele acestei munci vor fi prezentate pe scenă în cadrul zilelor comunei Broşteni, când va avea loc şi ultima conferinţă-eveniment.

Proiectul reprezintă un pas în procesul complex de reînviere a tradiţiilor autentice ale zonei, înscriindu-se, de asemenea, în politica partenerilor locali de promovare şi valorificare a bogăţiilor culturale şi materiale ce definesc identitatea regiunii, unicitatea sa ca parte a unui întreg.

Alexandra Dediu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top