sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PROIECT DE PESTE 500.000 DE EURO PENTRU INSULA ŞIMIAN

La Consiliul Judeţean Mehedinţi a fost semnat astăzi contractul de finanţare pentru proiectul “Sudiu de fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru îmbunătăţirea infrastructurii turistice din zona Insulei Şimian”, ce urmează  să fie implementat pe o perioadă de 16 luni, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

proiect

Parteneri în acest proiect sunt Consiliul Judeţean Mehedinţi şi municipalitatea Dimovo, districtul Vidin, Bulgaria, iar valoarea totală a proiectului este de 522.000 de euro. Prin acest proiect se urmăreşte susţinerea dezvoltării infrastructurii şi facilităţilor turistice în Insula Şimian – un produs turistic transfrontalier, punerea în valoare a moştenirii culturale şi a resurselor naturale cu potenţial turistic în Insula Şimian şi promovarea comună a potenţialului turistic al Insulei Şimian, ca destinaţie turistică româno-bulgară atractivă.

După finalizarea acestui proiect, rămâne însă ca autorităţile judeţului să găsească surse de finanţare pentru ca Insula Şimian să devină un obiectiv turistic. Despre transformarea Insulei Şimian într-o perlă turistică s-a tot vorbit după 1990, dar concret nu s-a făcut nimic până astăzi, acest proiect de realizare a studiului de fezabilitate fiind practic un prim pas.

Din partea Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru graniţa România Bulgaria a fost prezent la Drobeta Turnu Severin pentru semnarea contractului, directorul executiv Nicoleta Mincu.

În 1968 cetatea Ada Kaleh a fost mutată parţial – pe insula Şimian, fiind astfel salvată de efectele negative ale construirii barajalui de la Porţile de Fier, însă structura umană (populaţia insulei) nu a putut fi protejată. Cu toate acestea, ceea ce a rămas, merită să fie protejat şi lăsat moştenire viitorului. În Insula Şimian a fost refăcută o parte din cetatea propriu zisă, au fost strămutate unele monumente funerare din cimitirul vechi al Ada-Kaleh-ului, precum şi mormântul lui Mischin Baba.

Corina Macavei

 

 

loading...


Un Comentariu

  1. UN TURIST ...GRABIT

    IN SFARSIT un prim pas pt. atragerea Insulei Simian in circuitul turistic regional ; portul va putea functiona in mod coerent DUPA amenajarea ruinelor cetatii medievale si a zonei Muzeului Portile de Fier aflate in reabilitare .
    Mai trebuie reabilitat si tronsonul de drum din zona industriala de la sud de Gara .

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top