vineri , 28 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PROIECTUL DE REABILITARE A MUZEULUI REGIUNII PORŢILOR DE FIER ARE NEVOIE DE O NOUĂ FINANŢARE

Lucrările de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, finanţat cu fonduri europene şi care ar trebui finalizate la sfârşitul anului 2015 au nevoie de o nouă finanţare, după ce constructorii au constatat că anumite lucrări obligatorii nu au fost prinse în proiectul iniţial.

muzeul regiunii portile de fier

De câteva zile, lucrările la interiorul Muzeului Porţile de Fier din Drobeta Turnu Severin au fost suspendate, întrucât constructorul a constatat că proiectul nu finanţează lucrări absolut necesare. Practic s-a avansat cu lucrările până la finalizarea interiorului, dar constructorul şi conducerea Muzeului au constatat că proiectul nu cuprinde dotarea clădirii cu instalaţii de date voce, de ghidaj, de aerisire şi de stabilire a climatului termic adecvat pentru păstrarea în condiţii bune a pieselor expuse în muzeu.

Odată ce au depistat lipsa acestor dotări din proiect, comisia care supraveghează reabilitarea a suspendat lucrările şi a început demersurile pentru obţinerea finanţării acestora.

Managerul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, Doina Mariana Chircu a declarat că deocamdată se lucrează la celelalte obiective ale complexului Muzeului şi se impune găsirea de noi surse de finanţare pentru instalaţiile care lispesc astfel încât să nu se piardă proiectul.

„Proiectul încă de la început a fost deficitar şi o serie de lucrări absolut obligatorii au fost excluse, omise. Proiectul a fost făcut de o firmă din Bucureşti, în birourile acelei firme nu putea să fie unul adecvat pentru situaţia concretă a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier. Pentru a rezolva acest blocaj, o serie de lucrări tehnice sunt în situaţia de a fi regândite, renegociate cu finanţatorul şi până la finalizarea procedurii, se lucrează pe alte componente. Cât priveşte complexul arhitectural, lucrările se fac în continuare la Castrul Roman, la Piciorul Podului lui Traian şi se lucrează la pavilionul anexă. Sperăm  ca această situaţie să fie depăşită cât mai repede pentru că există un calendar impus de finanţator, finanţarea este europeană şi regulile sunt foarte clare, să se revizuiască proiectul cu foarte multe hibe în faza iniţială şi să ne încadrăm în termene până la sfârşitul anului 2015 şi să fim beneficiarii unui complex muzeal aşa cum merită mehedinţenii.”, a declarat managerul Muzeului Porţile de Fier.

Soluţia ar putea fi la ADR Sud Vest Oltenia

La momentul actual, echipele care se ocupă de implementarea proiectului poartă discuţii cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia şi Ministerul Culturii pentru suplimentarea fondurilor din proiectul iniţial.

„Echipe mixte ale Consiliului Judeţean împreună cu specialiţi ai Agenţiei Sud Vest Oltenia şi ai Ministerului Culturii au avut întâlniri repetate şi s-a demarat procedura de analiză a propunerii transmise. Sperăm ca la finalul analizei să se accepte modificare de finanţare.”, a mai declarat Doina Mariana Chircu.

Managerul instituţiei nu a putut spune ce valoare au instalaţiile care nu au fost prinse în proiect şi cu cât ar trebui suplimentate fondurile. În cazul în care nu se obţine în timp util finanţarea, iar lucrările la întregul complex nu se finalizează în termenul stabilit, există riscul ca banii prinşi în proiect să fie pierduţi.

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mehedinţi, a intrat într-un proces de reabilitare în anul 2009, în baza                                                                                     proiectului ”Reabilitarea complexului Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi valorificarea lui ca produs turistic” finanţat cu fonduri europene în valoare de 51,7 milioane de lei. Termenul de finalizare a lucrărilor era august 2013, dar acesta a fost ulterior prelungit, până la sfârşitul anului 2015.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top