luni , 27 septembrie 2021
NEWS ALERT

PROPRIETARII DE TERENURI SUNT REVOLTAŢI CĂ LI SE REŢINE TVA LA ARENDĂ

La finalul campaniei de recoltare a cerealelor, arendaşii trebuie să achite arenda în muncă proprietarilor de terenuri care le-au cedat suprafeţele, la un calcul simplu rezultând o cantitate foarte mică de produse pe care aceştia o primesc, oamenii fiind nemulţumiţi în acest sens de legislaţia care presupune plata TVA la arendă în cazul societăţilor agricole.

TVA la arendă revine în atenţia fermierilor, atât în cazul celor care deţin societăţi agricole, cât şi în cazul celor care au dat suprafeţele de pământ în arendă.

cornel stroescu, presedinte Camera Agricola Nationala“În perioada 1 iulie – 1 octombrie, marii fermieri achită arenda către proprietarii de terenuri. Vorbim treptat, în funcţie de recoltare despre culturile de grâu, orz, ovăz, rapiţă şi apoi porumb şi floarea soarelui. Constatăm o nemulţumire generală în rândul fermierilor din Mehedinţi şi din ţară. Sunt foarte nemulţumiţi de faptul că după ce au dat pământul în lucru, acum primesc extrem de puţine produse. Asta pentru că  arendaşul este obligat să reţină cheltuielile care trebuie achitate către stat, acestea însumând peste 60% din valoarea arendei.”, a declarat vineri, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu.

În fapt, marii fermieri nici nu ştiu exact cum trebuie să procedeze, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a promis că vine cu lămuriri cu privire la plata TVA pe arendă, dar nu a făcut-o.

Spre exemplu, proprietarul care a dat pământul pentru a fi cultivat de marii fermieri ar trebui să primească acum aproximativ 600 de kilograme de cereale la hectar, cantitate pe care arendatorul ar trebui să o înregistreze în contabilitate ca şi venit. Paradoxul este că arendaşul nu valorifică această cantitate. Şi totuşi, el emite o facură pentru care achită 24% TVA şi 16% impozit pe profit, rezultând în acest caz, la un calcul simplu, 40 de procente încasate de stat din valoarea celor 600 de kilograme de cereale, cheltuieli care trebuie reţinute din arenda în sine, în detrimentul celui care a cedat dreptul de folosinţă a terenului. Cel care a luat terenul în arendă este obligat să reţină aceşti bani pentru ca pe data de 25 a lunii următoare, îi virează la Direcţia de Finanţe.

_DSC1323

CASS îl calculează, il reţin şi il virează arendaşii

De partea cealaltă, şi cel care a dat terenul în arendă are de achitat dările proprii pentru  aceleaşi 600 de kilograme de cereale pe care le primeşte după recoltarea culturilor.

Impozitul pe venit, 16%,  şi CASS pentru veniturile din arendă – 5%, se virează la bugetul de stat de către plătitorii de venituri din arendă, prin retinere la sursă de către plătitorii de venit, arendaşii.
Aşa se face că din arenda de pe un hectar, 61,5% se duc la FISC, astfel că la final, cel care a dat pământul în arendă rămâne cu aproximativ 250 de lei.

”Din arendă nu ne alegem cu nimic! Noi aveam nevoie de produsele respective, nu să plătim către stat. Nu este suficient că plătim noi impozit pe profit, se reţine şi TVA!  Devine mai convenabil să lăsăm pământul necultivat decât să îl dăm degeaba.”, a declarat pentru mhalert.ro, un proprietar de teren care a dat pământul în arendă şi care a aflat cât urmează să primească acum.

“M-am bucurat că pământul este cultivat şi că noi primim câtiva saci de grâu pentru furaje şi aflăm că de fapt şi pe ăia trebuie să îi dam la stat. Halal legislaţie. Avem două variante – nu plătim nimic sau lăsăm pământul pârloagă. E mai convenabil.”,a spus un alt proprietar de pământ.

Adevărata hibă este la Ministerul Finanţelor care trebuie să lămurească problema suprataxării agriculturii, dar care nu a făcut-o până acum.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top