marți , 18 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PROTEST ÎN VAMA PORŢILE DE FIER. MICII TRAFICANŢI, NEMULŢUMIŢI DE ORDINUL ANAF

Peste 20 de persoane au declanşat duminică după-amiază un protest spontan în Vama Porţile de Fier I, nemulţumite de faptul că inspectorii vamali nu le permit să introducă în ţară din Serbia, ţigări, alcool şi alimente, decât o singură dată la şapte zile, reglementarea fiind introdusă în Vama Porţile de Fier din 17 ianuarie 2014, printr-un ordin ANAF.

protest 1

Protestatarii stau la intrarea în Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I, cei mai mulţi  ameninţă că intră în greva foamei şi acuză autorităţile statului că le îngrădesc drepturile de cetăţeni europeni privind libera circulaţie. Unul dintre bărbaţi chiar susţine că este în greva foamei de mai bine de 20 de ore.

Geangala„Am 26 de ore de când sunt în greva foamei şi dacă este nevoie o să fac până o să cad din picioare, să vină corpul de control al domnului ministru sau domnul ministru de Interne, aici la Severin. Nu ne lasă să trecem decât o singură dată la şapte zile. Oamenii au şi ei dreptatea lor că li s-a impus un ordin intern. Atunci când este lege, pe aceea o respectăm dar nu ordin. Un zahăr, un ulei, care fac parte din alimentaţie este mai ieftin în ţara vecină, la sârbi decât la noi şi neavând bani, neavând servicii, ne ducem,m luăm şi trăim cum putem, să ne plătim impozite, să ne plătim chirii.”, a declarat Stelian Geangălă, unul dintre protestatari.

Protestatarii spun că li se rup pachetele de ţigări

Nici unul dintre cei care s-au strâns la protest nu recunoaşte că produsele accizabile pe care le introduc în România din Serbia sunt pentru vânzare ci susţin că le iau pentru consumul propriu.

„Toată lumea asta este nemulţumită pentru că ne lasă să trecem o dată la opt zile, nouă zile, nu la şapte zile. Noi vrem să trecem în fiecare zi, eu am neamuri acolo şi dacă luăm câte un pachet de ţigări în fiecare zi ni-l rupe. Nu ai voie să treci decât o dată la opt zile cu pachetul ăla de ţigări. Ar trebui să ne spună dacă mai există undeva în România unde se aplică ordinul ăsta şi eu vă spun că decât aici se aplică.”, a declarat unul dintre bărbaţii nemulţumiţi.

Fineta Dorondel„Nu ni se dă voie decât o dată la opt zile şi atunci cu două pachete şi o sticlă de alcool. Eu vreau să trecem în fiecare zi, cum a fost până acum, e dreptul nostru. Ni se spune că este ordin, nu ştim de la cine. Nu e nicio lege, e un ordin, nu ni se arată nicio hârtie, nimic, să ştim şi noi dacă e legal sau nu e legal.”, a declarat Dorondel Fineta, o altă femeie care s-a alăturat protestatarilor.

Cei care merg în Serbia periodic, sunt locuitori din Drobeta Turnu Severin, fără locuri de muncă sau venituri care să le permită un trai decent. Recunosc faptul că dacă li se interzice să mai meargă în Serbia, nu au din ce să trăiască.

„Sunt într-adevăr mai ieftine, ne ducem şi noi şi luăm şi detergent, şi pastă de tomate şi de toate şi sunt mai bune, şi ulei, şi zahăr, şi făină, dar nu ne lasă. Ne-a adus la exasperare, e bătaie de joc de români. Vreau să intru în greva foamei, mai bine să mor decât să trăiesc aşa. Mă duc şi eu pentru o pâine, nu pentru altceva, nu mă îmbogăţesc din treaba asta.”, a explicat o altă femeie, Ciolan Silvia.

Acuză încălcarea drepturilor omului

Nemulţumiţi că nu au voie să introducă în ţară produse accizabile decât o dată la şapte zile şi atunci în cantităţi foarte mici, protestatarii reclamă că li se încalcă drepturile omului, asta deşi ca turişti, ei pot tranzita Vama.

„Ni se încalcă drepturile de cetăţeni europeni. S-a dat liberă trecere, aici ni se taie drepturile noastre.  Nu se mai poate aşa ceva. Mehedinţiul este mort din cauza corupţiei care este aici. Locuri de muncă nu sunt.”, a reclamat o altă femeie din rândul protestatarilor.

Pe de altă parte, autorităţile susţin că protestatarii sunt persoane care se ocupă cu micul trafic de produse accizabile, fiind monitorizate în acest sens.

Vali Pera„Aceşti cetăţeni încearcă să introducă frecvent cantităţi de produse accizabile, mă refer la ţigări şi alcool peste limitele legale peste limitele legale. Majoritatea acestor cetăţeni sunt sancţionaţi contravenţional pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi măsurile luate de Poliţia de Frontieră sunt în acest scop de a asigura un climat de ordine şi siguranţă pe raza punctului de trecere a frontierei.”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.

Restricţii în introducerea produselor accizabile în ţară

În data de 17 ianuarie 2014, în Vama Porţile de Fie I a fost implementată o aplicaţie informatică cu caracter local, care permite autorităţii vamale identificarea cazurilor în care anumiţi călători introduc în mod frecvent în ţară cantităţi semnificative de ţigări şi alcool, pe care le declară a fi destinate consumului personal şi pe care apoi le comercializează pe piaţa neagră. Odată cu implementarea aplicaţiei respective s-a revenit la Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care precizează că o persoană poate aduce din Serbia 2 pachete de ţigări şi un litru de alcool, dar nu mai o dată la şapte zile. Restricţiile vizează şi introducerea produselor alimentare cum ar fi zahăr, ulei, făindă, dar şi produsele nealimentare cum ar fi detergentul.Acelaşi ordin a fost introdus pentru prima dată în 15 noiembrie 2013, dar ulterior a fost retras. Potrivit ordinului ANAF,  o persoană poate introduce, o singură dată la şapte zile, cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină.

În Vama de la Porţile de Fier I sunt circa 1300 de persoane monitorizate de autorităţi care se ocupă cu traficul cu ţigări.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top