miercuri , 19 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PROTEST LA EŞELNIŢA PENTRU AJUTORUL DE ÎNCĂLZIRE

Lux, splendoare, bogăţie pe malul Dunării, întâlneşti la Eşelniţa, acolo unde în ultimii ani s-au ridicat case de vacanţe şi pensiuni cochete. Nimeni nu bănuieşte, că foarte aproape de acest colţ de rai, îşi duc viaţa în căsuţe sărăcioase câteva sute de oameni necăjiţi, care nu au ce pune pe masă de Revelion.

protest 1

Sunt săracii localităţii, care trăiesc din mila statului, nu fiindcă ar fi puturoşi, ci pentru că şi-au pierdut locurile de muncă odată cu închiderea în ultimii ani a unităţilor economice din Orşova, cel mai apropiat oraş de Eşelniţa. În total sunt 140 de persoane care primesc ajutor social şi, în plus, statul le-a mai conferit şi un ajutor de încălzire pentru cinci luni ale iernii.

Luni, când oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a face ultimele cumpărături pentru masa de Revelion, aceşti oameni necăjiţi au venit la Primărie supăraţi că nu şi-au primit banii pentru lemne. Au tot aşteptat, că doar-doar Primăria s-ar îndura şi de ei şi i-ar chema să le dea acest ajutor. Sunt atât de săraci că mulţi dintre ei au recunoscut că bruma aceea de bani pe care ar fi trebuit să o primească pentru încălzire le-ar fi fost de folos acum pentru a cumpăra şi ceva alimente.

„Suntem şi noi săraci, suntem vai de capul nostru, avem şi noi copii la şcoală. Dacă ne ducem la primar nu femeiene ajută cu absolut nimic, ne scoate afară, ne închide uşa în faţă ca la un câine”

striga revoltată o localnică.

Supărarea oamenilor este cu atât mai mare întrucât Primăria Eşelniţa are restanţe la plata acestui ajutor şi pentru anul 2012.

„Ne mint de pe o zi pe alta, aici e sărăcie curată, suntem necăjiţi, avem copii mulţi. Pe anul trecut avem restanţă două luni pentru care trebuia să primim 116 lei vechi şi pentru iarna asta 290 de lei. Îşi bat joc de noi în ultimul hal. La primărie ne-au spus că nu au bani, dar la televizor mă uit că s-a aprobat bugetul pentru asigurări sociale, în alte părţi se dă acest ajutor, numai la noi în Mehedinţi nu ne dau”, striga un bărbat.

ulita

Pe o uliţă nepietruită, într-o căsuţă care stă să cadă îşi duc viaţa trei copii alături de părinţii lor. Îmbrăcaţi sumar, fără şosete în picioare, ne privesc curioşi, fără să înţeleagă de ce o mulţime de vecini s-a adunat în stradă.

casa

„N-am făcut focul, că nu am avut cu ce lua lemne”, spune Florica Jurj, mama copiilor. Lângă casă stau aşezate vreo trei beţe adunate de prin pădure. O bătrână, cu lacrimi în ochi, spune că de Crăciun a pus pe masă nepoţilor săi câţiva cartofi: „Suntem necăjiţi, nu avem ce să punem pe masă să mâncăm, suntem vai şi amar de capul nostru. Murim de foame şi de frig în casă. Ce să facem? Ne-am dus la domnul primar şi ne-a zis că atunci când o să vină banii o să ni dea, dar când vin banii ăştia?”.

Protestatarii s-au adunat apoi în faţa Primăriei Eşelniţa şi au cerut explicaţii primarului pentru această întârziere.

protest

Ioan Ciuru, primarul comunei Eşelniţa, le-a explicat oamenilor că a solicitat suma de circa 500 milioane de lei vechi necesară achitării acestor ajutoare Direcţiei de Finanţe, dar nu a primit niciun ban. În plus, din bugetul local nu a putut suporta această cheltuială având în vedere că Primăria are în derulare o serie de proiecte cu finanţare europeană în care şi-a luat angajamentul că va achita cotele de finanţare.

„Noi am solicitat Direcţiei de Finanţe cotele pentru aceste sume, dar nu am primit nimic, faţă de anii prrimar eselnitaprecedenţi, când mai primeam câte ceva iar noi mai făceam doar câte o completare. De data aceasta, bugetul a fost sărac, mai ales că din taxele şi impozitele pe care le percem la nivelul comunei am cofinanţat o serie de proiecte europene. De exemplu, numai la un proiect de alimentare cu apă şi canalizare, cofinanţarea Primăriei este de 24 miliarde de lei vechi, sumă care nu este la îndemâna unei comune cu un buget mai sărăcuţ”

a spus primarul.

În final, oamenii au plecat spre casele lor, la fel de nedumiriţi, trişti, nervoşi cum au venit. Explicaţiile primarului despre proiectele europene şi despre bugetul sărac nu le ţin de cald. Din mulţime, un localnic striga spre un grup de bărbaţi: „Ne-au mâncat banii în campanie, asta e, şi acum nu mai de unde să dea. Ne merităm soarta …”.

Corina Macavei

 

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top