marți , 18 ianuarie 2022
NEWS ALERT

RAAN NU POATE INTERVENI PENTRU STOPAREA POLUĂRII CU CENUŞĂ DE LA HALÂNGA

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a precizat luni după-amiază, printr-un comunicat de presă că poluarea cu praf de cărbune nu a putut fi oprită tocmai din cauza lucrării care se derulează care nu permite umezirea depozitului de pe platforma Romag Termo.

termo

„Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare – Sucursala Romag Termo informează că datorită lucrărilor care se desfăşoară la depozitul de zgură şi cenuşă al Sucursalei Romag Termo, de supraînălţare a digului şi a intensificării vântului declanşat în data de 12 mai 2013 şi a imposibilităţii din punct de vedere tehnologic de a menţine o peliculă umedă, cu caracter permanent pe toată suprafaţa depozitului de zgură şi cenuşă, care este de ordinul a zeci de hectare, au fost înregistrate spulberări de cenuşă de la depozitul de pe Valea Trestelnic.”, se arată în comunicatul remis luni -după amiază de RAAN.

În comunicatul de presă se mai precizează că lucrările la depozitul de zgură şi cenuşă sunt în curs de derulare şi au ca scop eliminarea acestui impact de mediu.

Lucrările la instalația de evacuare a zgurii și cenușei în șlam dens au fost câştigate în urmă cu patru ani de societatea Confort S.A., firmă deţinută de omul de afaceri Georgică Cornu.

Prezent într-o vizită la RAAN, în luna martie 2013, ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță a declarat despre această investiţie că este una păguboasă pentru Regie, pentru că de-a lungul derulării, preţul s-a dublat, deşi nu a fost terminată până în prezent.

“Pentru instalaţia de şlam, este inacceptabil să porneşti de la 172 milioane de lei fără TVA şi să ajungi la 340 de milioane de lei. Şi cu toate acestea nu este finalizată, ne mai trebuie şase milioane de euro ca să fie gata. Societatea care a câştigat contractul este în insolvenţă şi trebuie suplimentată finanţarea pentru terminarea lucrării. A doua zi după ce a câştigat contractul, s-a făcut un act adiţional.Când a câştigat contractul, a doua zi s-a făcut un act adiţional. Este ceva de neimaginat. Adică ai câştigat licitaţia, l-ai dat afară pe ăla care avea un preţ mai mare, dar poate era profesionist, l-ai adus pe ăsta cu un preţ mai mic şi imediat, a doua zi ai făcut un act adiţional. Şi după aia încă nouă acte adiţionale în care n-ai mai spus când e gata, când e finalizarea”, a explicat Niţă, adăugând că acest caz a fost sesizat Parchetului.

În urma anchetei derulate pe platforma luni de Garda de Mediu Mehedinţi, s-a întocmit un proces verbal de contravenţie prin care unitatea a fost sancţionată cu o amendă în valoare de 50 000 de lei, pentru faptul că poluarea cu cenuşă a afectat cinci sate dar şi circulaţia rutieră pe drumului naţional 67, la ieşirea din Drobeta Turnu Severin către Motru.

Circulația rutieră a fost  afectată luni, pe o distanță de câțiva kilometri, la ieșire din Drobeta Turnu Severin, după ce un nor de praf de cărbune a fost ridicat în atmosferă de vântul puternic, poluarea afectând atât drumul național cât și o cinci localități aflate în apropiere de Termocentrala Romag Termo: Halânga, Răscolești, Dudașul Cernețiului, Cerneți și Piatra Albă.

Praful de cenuşă a persistat în atmosferă şi luni-după amiază, vântul fiind destul de puternic la Drobeta Turnu Severin.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top