duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

RAAN VREA SĂ SCUMPEASCĂ DIN NOU TARIFUL LA ENERGIA TERMICĂ

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, furnizorul de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, vrea să mărească tariful la energie termică, în acest sens înaintând o adresă către Consiliul Local.

raan

În şedinţa de joi, 24 iulie, consilierii locali de la Drobeta Turnu Severin vor lua în discuţie propunerea celor de la RAAN, de majorare a tarifului la gigacalorie. Practic în momentul de faţă preţul local de livrare al energiei termice către populaţie şi agenţii economici, aprobat prin HCL 58 din 19 martie 2013, este de 221,65 lei Gcal inclusiv TVA, din care 199,65 lei Gcal cu TVA reprezintă preţul de facturare către populaţie, iar 22 lei Gcal cu TVA reprezintă subvenţia achitată din bugetul local.

„În şedinţa ordinară a Consiliului Local de joi RAAN-ul a venit cu o solicitare către Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin prin care solicită aprobarea actualizării preţului de livrare a energiei termice pentru populaţie şi agenţi economici, ca urmare a aprobării de către ANRE a preţului de producţie-distribuţie. Deci practic RAAN-ul solicită mărirea preţului la gigacalorie de la 221,65 lei la 251, 24 lei. Vom solicita consilierilor PSD să nu voteze acest proiect pentru împovărarea populaţiei într-o perioadă şi aşa destul de grea”, a precizat consilierul local PNL Daniel Cîrjan, care va vota împotriva acestei hotărâri.

RAAN a transmis în data de 2 iunie a.c. o adresă către Primăria Turnu Severin prin care solicită majorarea preţului la energie termică de la 221,65 lei Gcal la 251,24 lei Gcal. În cazul în care propunerea RAAN-ului va trece de Consiliul Local, această majorare de preţ se va simţi cel mai bine la iarnă, când severinenii vor trebui să scoată din buzunar mai mulţi bani pentru plata facturilor.

În momentul de faţă Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, aflată în insolvenţă şi măcinată de datorii colosale, a ajuns în situaţia să aibă nevoie ca de aer de banii datoraţi de populaţie pentru furnizarea agentului termic. Asociaţiile de proprietari din Turnu Severin datorează aproape 45 de milioane de lei.

RAAN a încercat să recupereze o parte din aceste datorii prin  oprirea apei calde către asociaţiile de locatari începând cu data de 1 iulie, dar a fost ceva de genul speriatul ursului cu blana lupului pentru că încasările au scăzut şi mai mult, astfel că regia a decis în scurt timp refurnizarea apei calde.

Rămâne de văzut în ce măsură consilierii PSD, majoritari în CL Turnu Severin, vor aproba hotărârea de majorare a tarifului la energie termică având în vedere nepopularitatea unei astfel de decizii, acum în pragul alegerilor prezidenţiale.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top