duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

RELUAREA FURNIZĂRII APEI CALDE ÎN TURNU SEVERIN ESTE INCERTĂ

După ce întreg municipiul Drobeta Turnu Severin a rămas fără apă caldă întrucât Termocentrala de la Halânga a oprit furnizarea de la 1 iulie, conducerea RAAN a prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, motivul pentru care a recurs la această măsură.

marian viorel

În momentul de faţă Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, aflată în insolvenţă şi măcinată de datorii colosale, a ajuns în situaţia să aibă nevoie ca de aer de banii datoraţi de populaţie pentru furnizarea agentului termic. Asociaţiile de proprietari din Turnu Severin datorează aproape 45 de milioane de lei, sumă la care se adaugă şi datoria Primăria Drobeta Turnu Severin, care are şi ea de achitat circa 300 de mii de lei pentru subvenţia acordată la plata energiei termice către populaţie.

RAAN a fost notificată de diverşi creditori, care au recuperat de la regie suma de 140 de milioane de lei, iar în situaţia în care nu îşi achită această datorie, creditorii pot să ceară falimentul. Ori, în momentul de faţă gradul de încasare de la populaţie pentru facturile emise este de doar 6-7 la sută. Administratorul special al RAAN, Marian Viorel, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că acesta a fost motivul pentru care a luat măsura întreruperii apei calde în tot oraşul.

„După cum ştiţi regia este în insolvenţă, sarcina mea aici este să duc la îndeplinire planul de insolvenţă şi să fac în aşa fel încât această regie să-şi desfăşoare activitatea în condiţii normale. Datorită faptului că la ora actuală singura sursă de venit din plata energiei termice în principal de către populaţia din Drobeta, iar cealaltă este din bugetul de stat prin achiziţia apei grele, practic noi la ora actuală am ajuns la un deficit la 140 de milioane de lei vizavi de furnizori. Foarte mulţi din ei ne-au notificat că vor trece la măsuri mai dure în sensul se a trece regia în faliment şi legislaţia le dă acest drept.  Acesta a fost motivul principal pentru care am făcut o analiză a modului în care să se desfăşoare această activitate de termoficare. Practic gradul de încasare al energiei termice este cam 6-7 la sută, neacoperirea din tarif este altă problemă pe care am discutat-o destul de dur cu Primăria, care în ultimul timp văd că şi-a schimbat atitudinea şi are o implicare din ce în ce mai mare, ceea ce este foarte bine atât pentru regie, dar mai ales pentru acest oraş, care se pare că este uitat de Dumnezeu, care nu mai are surse de supravieţuie din câte îmi dau seama”, a declarat Marian Viorel.

Administratorul special al RAAN a mai spus că în urma unor verificări la asociaţiile de proprietari a constatat că 260 de angajaţi ai regiei au datorii la plata facturilor pentru energie termică şi că, în general, cei care nu se achită pentru acest serviciu sunt persoane cu posibilităţi financiare.

„Mi-e ruşine că în secolul XXI ca ţară europeană a trebuit să iau această măsură. Ea a fost luată mai mult şi vă daţi seama în aşa fel încât să pot discuta pe alte planuri, pe alte nivele, îmi dau seama nivelul la care se află populaţia din Drobeta la ora actuală şi posibilităţile de plată, însă asta este tot ceea ce pot să fac la ora actuală vizavi de alimentarea cu energie termică, să atrag atenţia că dacă nu se plăteşte nu se poate face absolut nimic. Ori cu o plată care înseamnă 6 la sută din ceea ce ar trebui să fie nu cred că putem face faţă”, a mai adăugat Marian Viorel.

Administratorii asociaţiilor de proprietari din Turnu Severin au fost convocaţi la o întâlnire cu conducerea RAAN la începutul săptămânii viitoare, în cadrul căreia se vor încerca identificarea unor soluţii de deblocare a acestei situaţii. Cert este însă faptul că dacă asociaţiile nu vor achita o parte din aceste datorii, RAAN nu va relua furnizarea apei calde în municipiu.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top