miercuri , 8 decembrie 2021
NEWS ALERT

RESTRICŢII DE NAVIGAŢIE PE DUNĂRE DIN CAUZA CURENŢILOR PUTERNICI

Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin a impus restricţii de tonaj şi viteză pe Dunăre, navigaţia fiind îngreunată de curenţii puternici de pe fluviu, cea mai dificilă zonă fiind cea de la Cazane din judeţul Mehedinţi.

Directorul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba a declarat joi că din cauza presiunii curenţilor generaţi de deversările de la Barajul Porţile de Fier, navigatorii au fost informaţi să circule cu viteză redusă şi să reducă totodată tonajul.

barajul

„Datorită curentului puternic viteza scade foarte mult, navele trebuie să-şi regleze tonajul în aşa fel încăt să poată să le guverneze atât  în amonte şi în aval. Avem o restricţie pe zona Cazanelor la kilometrii 964 – 975 privitor la faptul că nu au voie să scadă viteza sub 6 kilometri la oră. Este o cerinţă stabilită prin protocolul româno-sârb încă din 1977 şi care s-a dovedit a fi reală, iar felul în care sunt redate dimensiunile pentru marş-amonte, adică una sau  două barje, trebuie respectat şi pentru marş-aval, pentru că forţa curenţilor este mare şi poate să arunce convoaiele.”, a explicat Ghiba.

Pentru a se evita accidentele, convoaiele care ajung în zona Cazanelor descompun barjele şi le trec succesiv, din cauza faptului că  presiunea curentului care se face prin deversarile de la Barajul Porţile de Fier I este destul de mare, iar înaintarea este greoaie.

Şeful Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin a explicat că în ultimii zece ani s-au produs  mari accidente  în zona respectivă, în care s-au pierdut atât navele cât şi încărcătura.

Debitele Dunării sunt relativ staţionare, până la 12 000 mc /s, la Baziaş, în data de 14 aprilie, acestea fiind generate de cantitatea de precipitaţii care se va înregistra în zona bazinelor Tisa, Sava, Drava şi bazinul superior al Dunării.

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top