sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

REŢEA DE CLONARE DE CARDURI, DESTRUCTURATĂ DE DIICOT MEHEDINŢI

In urma unor percheziţii efectuate miercuri, în 17 judeţe din ţară, mai mulți suspecți au fost aduşi la audieri la DIICOT Mehedinţi, într-un dosar de fraude informatice. Dintre acesta, 11 persoane sunt din Mehedinţi, patru din Orşova şi şapte din Drobeta Turnu Severin

carduri-visaAstăzi, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul  Teritorial Mehedinţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, au efectuat un număr de 38 percheziţii domiciliare la locaţiile aparţinând unor  persoane fizice pe raza a 17 judeţe, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în săvârşirea infracţiunilor de : „acces fără drept la un sistem informatic”, „modificare de date informatice fără drept„, „deţinere fără drept de date informatice în scopul săvârşirii de infracţiuni”, „fals informatic”, „fraudă informatică”, „falsificare instrumentelor de plată electronica”, „deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, „ efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”, şi înşelăciune, toate în formă continuată.          În cauză există suspiciunea că activitatea infracţională a membrilor grupării, desfăşurată din 2009 şi până în prezent, a fost structurată pe mai multe paliere, fiecare dintre aceştia  având atribuţii bine determinate.

Astfel învinuitul T.F.E, liderul grupării împreună cu învinuiţii B.G.N  şi M.M.D se ocupau cu obţinerea datelor de identificare a cărţilor de credit, („psihing”  ) prin interceptarea fără drept a unei transmisii de date  informatice, activitate care poate fi efectuata fie prin intermediul unor programe informatice de tip „keylogger” fie în interiorul unei reţele de sisteme informatice de tip „sniffer” sau „rat” prin care se obţin informaţii confidenţiale despre carduri de credit care permit accesul şi efectuarea de tranzacţii on-line sau electronice.  Învinuiţii D.M, S.B.C, V.C.L, Z.G.L., respectiv Z.C.V,  împreună cu alte persoane de pe acest palier aveau rolul de a cumpăra datele de cărţi de credit  de la învinuitul T.F.E, liderul grupării şi de la învinuita B.G.N,  obţinute  în mod injust, pe care ulterior le comercializau  la un preţ mai mare decât cel de achiziţie.

O parte din membrii grupării falsificau instrumentele de plată electronică  care fie erau folosite personal de către aceştia prin accesarea  fără drept a unor  sisteme informatice (ATM-uri, cumpărături on-line), fie erau încredinţate altor persoane în vederea folosirii lor.

Ultimul  palier al grupării infracţionale era reprezentat de persoanele care în schimbul unor sume modice, foloseau instrumentele de plată electronică falsificate, obţinute de la persoanele de pe palierul precedent, sumele sau bunurile obţinute fiind remise celor din palierele superioare.

Legătura între membrii grupului infracţional era coordonată de liderul grupării, învinuitul T.F.E şi era realizată on-line prin intermediul aplicaţiilor Yahoo Messenger, Skipe sau a telefoanelor mobile. Activitatea infracţională a învinuiţilor a vizat peste 24 de ţări atât din Uniunea Europeană cât şi din afara acesteia. Prin activitatea infracţională desfăşurată de aceştia se reţine că au fost compromise peste 50.000 de date de cărţi de credit, prejudiciul fiind estimat până în acest moment la 2.500.000 de dolari.  În urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate numeroase medii de stocare ale datelor informatice, care urmează a fi expertizate.  Procurorii D.I.IC.O.T au cooperat în instrumentarea cauzei cu United State -Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciilor pentru Acţiuni Speciale Mehedinţi şi Buzău, I.P.J. Mehedinţi şi al jandarmilor de la Brigada Mobilă de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti şi I.J.J. Buzău. Suportul specializat  a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top