joi , 9 decembrie 2021
NEWS ALERT

REŢINERI ÎN CAZUL GRUPĂRII CARE A SPERIAT AMERICA PRIN FRAUDE INFORMATICE. Află aici cum americanii au cerut sprijinul autorităţilor române să-i scape de infractori!

Procurorii DIICOT Timiş au reţinut 10 persoane, şase dintre acestea fiind din Mehedinţi în urma audierilor în dosarul cardurilor clonate în care s-au efectuat miercuri, percheziţii în Mehedinţi, Timiş, Arad şi Hunedoara.

În urma percheziţiilor de miercuri dinmineaţa, opt persoane au fost ridicate din Mehedinţi, şase dintre acestea primind ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Alte patru persoane ridicate în urma descinderilor din celelalte trei judeţe au fost reţinute pentru 24 de ore.

Cei 10 reţinuţi vor fi prezentaţi în cursul zilei de joi, Tribunalului Timiş cu propunerea de arestare preventivă pentru 24 de ore.

Cu toţii făceau parte dintr-o grupare specializată în infracţiuni informatice şi spălare de bani.

infractorPotrivit DIICOT, gruparea infracţională era coordonată de un bărbat de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care în prezent este încarcerat într-un penitenciar din Germania, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciuni prin sisteme informatice.

Membrii grupării infracţionale ar fi conceput un program informatic menit să exploateze vulnerabilităţile informatice existente în sistemele POS, pe care începând cu luna noiembrie 2008, le-au amplasat în localuri şi restaurante, iar prin acest mijloc au captat toate datele cărţilor de credit ale persoanelor care făceu plăţi în acest mod.

Datele respective, obţinute fraudulos erau puse la vânzare online persoanelor interesate din S.U.A., Rusia, Pakistan, Serbia.

Totodată, DIICOT mai arată că un palier al grupului infracţional organizat se ocupa special de preluarea şi ridicarea sumelor de bani pe care le trimiteau pe numele lor “cumpărătorii” datelor de credit obţinute în mod fraudulos.

„Cei mai interesaţi de acest gen de vânzări au fost suspecţii din SUA, care după ce intrau în posesia acestor date de cărţi de credit le foloseau la efectuarea extragerilor frauduloase de la bancomate din conturile persoanelor ce au folosit cardurile la achitarea consumaţiilor din restaurante.”, mai precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

Americanii au cerut sprijinul autorităţilor române să-i scape de infractori

FBI a declanşat ancheta în urma căreia  a fost destructurată gruparea, după ce mai multe companii americane au formulat plângeri, solicitând cooperarea autorităţilor române, în regim de task force, în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a persoanelor care, prin intermediul unui program informatic de tip keylogger, au reuşit să compromită aproximativ 6600 de carduri bancare ale clienţilor care au efectuat plăţi la POS-urile mai multor companii.

În urma solicitărilor efectuate de autorităţile americane către cele 160 de bănci emitente ale cardurilor compromise, s-a stabilit că valoarea totală a prejudiciului este de 147.546,92 $, în urma raportărilor efectuate – până la data de 11 februarie 2009 – de 109 bănci.

Suspecţii în dosar sunt cercetaţi pentru iniţiere şi constituire în grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, prin acces ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unor transmisii de date informatice, transferul neautorizat de date informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, respectiv deţinerea de echipamente hardware şi software cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronice şi spălare de bani.

Suspecţii riscă până la şapte ani de închisoare.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top