luni , 18 octombrie 2021
NEWS ALERT

REVOLTA FĂRĂ PRECEDENT A MEDICILOR DE LA SPITALUL JUDEȚEAN DROBETA TURNU SEVERIN: CER DEMITEREA MANAGERULUI BORUGĂ

Un număr de şapte medici cu experienţă în Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin şi care reprezintă inereselor membrilor Colegiului Medicilor Mehedinţi şi al Sindicatului Medicilor din Spitalul Judeţean au organizat luni o conferinţă de presă în care au cerut demisia managerului unităţii spitaliceşti, Doina Borugă, pe care o acuză de management defectuos şi de faptul că a transformat Spitalul într-un penitenciar sau într-un spial de bolnavi cronici.

conferinta col medicilor

Nemulţumirile au fost relatate de medicii Radu Iman, Cristian Jianu, Claudia Jianu, Eustaţiu Memu, alături de care, în conferinţa de presă au venit şi medicii Adrian Tiţi şi Alina Balaci. Concret, aceştia cer demiterea managerului Doina Borugă, după ce aceasta ar fi dat dispoziţie ca doctorii să fie căutaţi în portbagaje şi în poşete la intrarea şi la ieşirea din tura de la Spital.  “După cum aţi observat, Spitalul Judeţean s-a transformat într-o închisoare, parcă ai impresia că suntem bolnavi psihic toţi: se cer buletine, se cer bilete de trimitere, pacienţii nu mai au acces liber la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Dacă ar fi fost un spital cronic de nebuni, înţeleg că nu poţi să intri toată ziua că nu se poate, sunt oameni care fac tratament.”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor, doctorul Cristian Jianu. Regimul dictatorial al managerului Doina Borugă ar fi culminat săptămâna trecută când medicii au fost percheziţionaţi de agenţii de pază de la Spital, la ieşirea din unitate. Un caz concret  este cel al doctorului Emil Traşcă, care s-a simţit umilit de situaţia în sine şi şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei de Etică a Spitalului Judeţean. „Personalul este supus la tot felul de abuzuri de genul: controlat în poşete la intrarea în serviciu, controlat la ieşire din serviciu. Ba mai mult, marţea trecută s-a mers până acolo încât s-a ajuns la un control puternic la portbagaje. În urma acestui control, doctorul Emil Traşcă, cel care este decanul de vârstă al corpului medical, a fost hărţuit de un gardian, obligat să îşi desfacă portbagajul, dânsul i-a dat cheia, a protestat. În final, în urma acelei altercaţii cu gardianul respectiv, a înaintat o hârtie către Comitetul Director al Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde spune că i s-a cerut imperios să deschidă portbagajul spunând că are dispoziţie de la conducerea Spitalului.”, a relatat doctorul Cristian Jianu în conferinţa de presă. Urmare a percheziţiilor fără precedent de la Spital, doctorul Traşcă şi-a dat  demisia din Comisia de Etică.

Gardienii de la Spital, miliţienii din vremea comunistă

Doctorul Traşcă s-a simţit umilit de atitudinea gardienilor vigilenţi de la Spitalul Judeţean, susţinând că l-au făcut să-şi amintească de miliţieni.„Am permis gardianului dar mi-am amintit de perioada anilor 1980 când portbgajul se controla de miliţieni când mergeam la ţară, la părinţi, în perioada de recoltare a produselor agricole. Gestul şi readucerea într-un  anumit timp m-a răscolit, m-a răzvrătit şi umilit. Ca doctor în acest  spital de 22 de ani de am investit totul în profesie, sacrificiu, sentimente, timp liber sau chiar bani. O astfel de situaţie lipsită de comportament moral, etic faţă de un angajat al unui spital judeţean. Ca urmare, va aduc la cunoştinţă decizia de a nu mai face parte din Comisia de Etică.”, a scris doctorul Traşcă în adresa trimisă conducerii Spitalului Judean, vizibil afectat de situaţia prin care trecuse.  Preşedintele Colegiului Medicilor Mehedinţi, Cristian Jianu a acuzat faptul că astfel de măsuri sunt menite să afecteze emoţional personalul spitalului. „Este timpul să se ia o măsură şi persoanele responsabile să îşi dea seama că lucrurile se întind nepermis de mult, pentru că atunci când conduci un Spital Judeţean şi vrei să faci tot felul de schimbări care implică viitorul oamneilor pe termen lung, nu poţi să vii cu tot felul de măsuri de genul acesta, care să-i streseze suplimentar pe oameni.”, a mai declarat Cristian Jianu. Agenţii vigilenţi de la Spitalul Judeţean ar fi căutat ţigări în portbagajul maşinilor medicilor, situaţie şi mai umilitoare pentru aceştia din urmă care ar fi suspectaţi de trafic cu ţigări, cu atât mai mult cu cât acest fapt nu a fost dovedit. În replică, Doina Borugă susţine că nu ea a comandat controlul drastic al medicilor la ieşirea şi intrarea în tură, ci firma de pază, Vigilent Security, care ar fi constatat că se face trafic cu haine şi produse alimentare la Spital. „Am auzit că pe data de 19,  (n.r. noiembrie) s-a întâmplat aşa ceva, n-a fost o dispoziţie a mea, eu am cerut o notă explicativă firmei de pază, a fost o acţiune a lor, iniţiată de firma de pază. Mi s-a spus că au avut sesizări că s-ar scoate alimente, morfină, trafic cu ţigări, cu haine, băuturi alcoolice aduse pacienţilor.”, a declarat Doina Borugă.

Spitalul, monitorizat din biroul managerului

Ca şi cum nu ar fi suficient că firma de pază Vigilent Security încasează lunar de la Spitalul Judeţean 50 000 de lei din contractul cu Spitalul Judeţean, managerul unităţii a fost la un pas să cheltuie aproape 70 000 de lei pentru dotarea unităţii cu sistem de monitorizare video. Cum Consiliul de Administraţie nu a fost de acord cu investiţia, s-a renunţat pentru moment, iar la Spital au fost montate camere doar la intrările în unitate, investiţia fiind de 10 000 de lei, după cum a susţinut Doina Borugă. Investiţia în sistemul de camere de supraveghere a fost şi ea taxată dur de medicii care se confruntă cu diverse cazuri grave în timpul gărzilor şi nu au aparatura necesară pentru a-şi desfăşura activitate, cu atât mai mult cu cât la Spital nu mai este de câteva luni linie de gardă pe tomografie. Motivul este tocmai lipsa fondurilor pentru ca aceşti medici să fie plătiţi.

doina boruga (1)“Aceste camere de supraveghere nu sunt în scopul protejării Spitalului, pentru că dacă ar fi în acel scop, monitorul ar fi la seviviul de pază, monitorul este în cabinetul managerului care supraveghează orice mişcare din Spital. De câteva luni nu mai avem linie de gardă pe tomografie. La noi nu se mai fac tomografii decât prin solicitare de la domiciliu, pentru că nu sunt bani să îi plătească. Un calcul arată că aceşti 670 de milioane pentru camere ar acoperi linia de gardă pe tomografie pe trei, patru ani.”, a arătat doctorul Radu Iman.

Medicii cer demiterea Doinei Borugă

Pe de altă parte, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Mehedinţi, doctorul Radu Iman a acuzat managementul „prost” de la Spitalul Judeţean care a dus la colapsul financiar al celei mai mari unităţi spitaliceşti din Mehedinţi. „Din punct de vedere financiar, Spitalul nostru este în pragul colapsului. Rugăm atât ministerul. Cât şi administraţia publică locală să vină la Spital şi să constate că de fapt arieratele noastre s-ar putea să fie la şapte luni şi să ia măsura cuvenită. Pentru datoriile de aproximativ 130 miliarde lei, medicii acuză pe de o parte subfinanţarea sistemului, iar pe de altă parte o acuză pe managerul unităţii spitaliceşti, Doina Borugă, care nu a negociat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate ci a acceptat ce I s-a oferit, adică un contract de aproximativ 40 miliarde lei lunar, în condiţiile în care anul trecut  acesta avea o valoare de 56 de miliarde. “Noi considerăm că aceste datorii sunt din cauza prostului management”, a concluzionat doctorul Radu Iman, cerând totodată demiterea Doinei Borugă. Schimbarea Doinei Borugă din  funcţia de manager al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin a fost cerută în contextul în care de curând, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a demis patru manageri din ţară pentru că unităţile pe care le conduc au acumulat arierate timp de trei luni consecutiv. Datoria Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin este de 1 300 000, iar vechimea lor depăşeşte trei luni.

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top