luni , 18 octombrie 2021
NEWS ALERT

REVOLTĂTOR: FACTURI DUBLE LA CĂLDURĂ ÎN DECEMBRIE FAȚĂ DE NOIEMBRIE LA DROBETA TURNU SEVERIN

Mii de locatari din Drobeta Turnu Severin au privit șocați facturile la energia termică pe care le-au primit zilele trecute, pentru luna decembrie, constatând că acestea sunt de două ori mai mari decât cele din luna noiembrie, reprezentanții Regiei Autonome pentru Activități Nucleare nereușind să vină deocamdată cu explicații care să justifice costurile.

bloc

Astfel, pe luna noiembrie la o asociație în regim paușal din cartierul Crihala, zona străzii Păcii, la o  scară cu 15 apartamente, consumul a fost de 12,39 gigakalorii,  adică o factură de  2 500 lei.  În decembrie, factura a crescut la 5 290 de lei, adică 26,49 gigakalorii. Pe de altă parte, în cazul unei scări dotată cu repartitoare, de la 6,3 gigakalorii în luna noiembrie și o factură de 1286 lei, consumul a crescut în decembrie la 17 gigakalorii, adică o factură de 3404 lei. În cazul unui apartament cu două camere, din aceeași zonă, un proprietar care nu a montat repartitoare a plătit în noiembrie 152 lei, iar în decembrie a primit o factură de 338 lei. În cazul locuinței cu trei camere, factura a crescut de la 180 de lei în noiembrie, la 400 lei în decembrie. Cei care au repartitoare în apartamente au facturi ceva mai scăzute în fiecare lună, dar și în cazul lor sumele pe care le au de achitat la energia termică s-a dublat în decembrie față de luna noiembrie. Astfel, locatarii dintr-un apartament cu două camere au avut de achitat 60 de lei în noiembrie și 128 în decembrie, în timp ce la trei camere a crescut de la 80 lei, la 234 lei.

Administatorii dau în judecată RAAN

Cum oamenii au cerut explicații administratorului asociației de proprietari, acesta a mers la RAAN și a căutat la rândul său răspunsuri. Aici însă explicația nu a fost una care să justifice creșterile. Gheorghe Predescu susține că RAAN merge pe faptul că în luna noiembrie s-au facturat 27 de zile, iar în decembrie au fost 34 de zile. Administratorul susține însă că astfel de probleme apar în fiecare an, astfel că propune înființarea unor organisme ale asociațiilor de proprietari care să poată gestiona problemele. În plus, a început demersurile de acționare în judecată a Regiei de Termoficare.

gheorghe predescu“Nu sunt justificate creșterile, deși repartitorul comun al scării cu contorul RAAN-ului este funcțional. Locatarii nu prea pot să facă nimic. Administratorii și președinții trebuie să se unească și să facă o federație. Eu mă lupt să fac o federație, mi se pun bețe în roate și nu pot să o înființez. În fiecare lună eu contest facturile la RAAN, dacă nu ai un om specializat care să știe cum funcționează acele aparate de la scara blocului, nu prea poți să faci mare lucru cu ei. Eu, la asociația unde sunt președinte, pentru consumurile care mi-au fost facturate pe octombrie am luat legătura cu un avocat și o să-i acționăm în judecată pentru că sunt blocuri care nu au avut căldură și mi-a fost facturată căldura.”, a explicat Gheorghe Predescu.

Aceeași situație a facturilor dublate pe luna decembrie se regăsește și la Asociația numărul 15.

valentina puiu„Ne-au spus practic că sunt diferențe de șapte zile pentru facturile lunii decembrie și facturile lunii noiembrie, dar oricum, noi zicem că afară fiind cald, oamenii au repartitoare de căldură în case, au ținut închis. Nu se justifică această dublare a facturilor. Ce s-a întâmplat nu știu,dar avem facturile mai mult decât duble. Am avut în noiembrie, la o scară de bloc 4,6 gigakalorii și acum am 17, 6 gigakalorii, nu puteau să consume oamenii atât de mult într-o singură lună.”, a declarat Valerica Puiu, administrator al Asociației nr.15.

În plus reprezentanții RAAN îi convoacă periodic pe președinții asociațiilor de proprietari și pe administratori pentru a le cere să crească volumul încasărilor sub amenințarea că nu sunt bani pentru achiziționarea de cărbune.

dumitru malcasian“Pentru proprietar, pentru locatar, orice leu în plus contează. Sunt unii proprietari care vin și plâng că nu au bani cu ce să plătească și pentru ei este foarte greu. Ne spun că sunt bolnavi, că factura a crescut. Noi pur și simplu dăm din umeri că nu știm ce să facem. Problema este la RAAN, acolo trebuie văzut care este situația de s-a dublat valoarea facturii.”, a declarat la rândul său, Dumitru Malcasian, președintele Asociației 15.

Până la publicarea acestei știri, reprezentanții RAAN nu au fost găsiți pentru un punct de vedere cu privire la facturile dublate. Situația este cu atât mai revoltătoare cu cât, în luna decembrie, temperaturile la Drobeta Turnu Severin au fost mai ridicate decât în luna noiembrie, ceea ce nu justifica un consum mai mare. În ultima lună a anului, locatarii de la bloc au ținut și caloriferele închise profitând de vreme pentru a face economii, iar de sărbători, mulți au fost plecați din oraș.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top