joi , 9 decembrie 2021
NEWS ALERT

RISIPA DIN SĂNĂTATE SAU CUM DAU SPITALELE ROMÂNEȘTI 1000 DE EURO PE SERUL ANTIVIPERIN CARE ÎN SERBIA COSTĂ DOAR 15 EURO

În ființat la 1 aprilie 1921, Institutul Cantacuzino împlinește astăzi fix 100 de ani. Sunt însă în curând opt ani de când prestigiosul institut de cercetare medicală nu mai produce niciun vaccin sau un ser, atât de folositoare medicinei din România. Unul dintre cele mai mari loturi de vaccinuri produs la Cantacuzino, dar din păcate printre ultimele a fost cel împotriva tulpinei de gripă porcină, care amenința România și întreaga lume în 2009. Au fost produse atunci cinci milioane de doze, 4,5 milioane pentru România si 500.000 pentru Republica Moldova. Institutul  a produs vaccinul cu circa 1,5 euro fiola, pentru care s-au plătit 7,5 milioane de euro în timp ce dacă l-ar fi cumpărat, ar fi făcut-o la un preț între 5 și 9 euro, ceea ce înseamnă o economie de cel puțin 15 milioane de euro. La doar patru ani după acea perioadă, în anul 2013, institutul aproape că își închidea porțile, după ce cu trei ani înainte, Agenția națională a medicamentului îi ridica licența liniei de producere a vaccinurilor deoarece nu respecta standardele europene. Adevărata lovitură dată Statului Român și cercetării medicale urma să vină, pentru că de atunci institutul nu a mai produs niciun vaccin, dar nici seruri atât de necesare medicinei de la noi.

Serul antiviperin cumpărat de România cu 11.000 de lei din Vestul Europei, produs de Serbia cu 15 euro

Las la o parte care ar fi putut fi avantajele României dacă astăzi institutul funcționa și puteam descoperi și produce vaccinul anticovid. Pentru că aspectul pe care vreau să îl aduc în discuție astăzi este cel al serurilor fabricate în trecut aici, seruri pe care astăzi le importăm, uneori la prețuri uluitoare. Unul este serul antiviperin, atât de necesar și spitalelor din zona noastră, unde pericolul mușcăturilor viperei cu corn este foarte mare pentru turiști. Ei bine, în ultimii ani, tocmai pentru că nu mai este în stare să producă prețiosul ser, România s-a confruntat cu o criză permanentă. Motivul, un spital din România plătea în urmă cu doi ani nu mai puțin de 11.700 de lei pentru o amărâtă de fiolă de ser antiviperin, iar în prezent, prețul unei astfel de fiole este 4676,35 lei cu TVA. Acesta este prețul plătit și de Spitalul Județean din Drobeta-Turnu-Severin, pe fiola cumpărată anul trecut, după cum confirmă Elena Bololoi, directorul de îngrijiri medicale al unității sanitare. “Am achiziționat cu 4676,35, de la compania de stata, Unifarm, iar în acest moment avem pe stoc o fiolă. Este destul de scump și expiră repede, de aceea nu putem achiziționa mai multe. Spitalele preferă, ca în cazul în care apar cazuri de pacienți mușcați de viperă, să se împrumute între ele cu serul”. Și la Spitalul din Orșova, situația este aceeași. Aici însă, managerul unității sanitare ne vorbește despre un aspect foarte interesant. Acoperă o situație de urgență cu un ser primit ca donație din țara vecină Serbia, unde prețul unei astfel de doze este de doar 15 euro. Cu alte cuvinte, spitalele românești plătesc de peste 60 de ori mai mult pentru o doză de ser antiviperin, decât cele din Serbia. “Suntem primul spital în zona de impact, în cazul în care s-ar întâmpla ceva, acum când discutăm avem ser antiviperin din donație din Serbia dar, în același timp, o să achiziționăm și pe cel românesc, pentru că până la urmă și de acolo trebuie să fim pregătiți. Noi avem în țară ferme în care se cresc vipere cu corn sau vipere normale, exportăm veninul și noi după aceea cumpărăm la aproape 1000 de euro doza de ser antiviperin, ceea ce nu este în regulă, pe când în Serbia, între 8 și 16 euro este o doză de ser antiviperin, pe care și ei îl produc în țară și uite că se descurcă și țin la produselor lor național, la sănătatea oamenilor și la o economie, că nu trebuie să ne ascundem după degete, una este să dai 8 euro și alta este să dai 1000 de euro pe un ser antiviperin. E tipic românesc faptul că noi nu reușim să producem, la noi în țară, sper să se deschidă foarte repede Institutul Cantacuzino și să-i dăm drumul și la vaccin, inclusiv la cel antigripal, pentru că eram unul dintre cele cinci state care produceam astfel de vaccinuri”, spune Adrian Cican, managerul spitalului orșovean.

Viperele cu corn tot mai numeroase, iar serul, singurul eficient maxim în cazul mușcăturii

În tot acest context, viperele cu corn sunt tot mai numeroase, pentru că fac parte dintr-o specie ocrotită prin lege, iar iubitorii de drumeție spun că le întâlnesc tot mai des, în locuri în care nu se așteaptă. De aceea îndeamnă la atenție mare pe cărările de munte și nu numai. “Surprinzător, am întâlnit vipere în locuri foarte ușor accesibile, în poteci, și în fânețe, în locuri unde oricine putea, dacă nu era atent să calce pe ele și în cazul acesta vipera atacă de cele mai multe ori, dacă este călcată. Altfel, vipera nu te atacă, ci doar dacă este provocată. În situația în care cineva este mușcat, nu trebuie să intre în panică, obligatoriu sunat la 112, nu trebuie aplicate tot felul de metode care circulă pe Internet, luat imediat legătura cu un specialist și important este să stai liniștit pentru că dacă te agiți, atunci automat sângele circulă mai repede și veninul ajunge mai repede în organism” spune Florin Albei, un iubitor al muntelui.

Medicii confirmă că soluția cea mai eficientă este ca pacientul mușcat să ajungă cât mai repede la spital, pentru a-i fi administrat serul. “În zona Cazanelor știm că sunt foarte multe vipere și populația trebuie să fie foarte atentă la asemenea  incidente. În situația unei mușcături de viperă, trebuie luate măsuri de urgență, la locul faptei, dacă sunt două persoane, se anunță imediat serviciul 112, cel mușcat este preluat de ambulanță și transportat la Serviciul de Urgență. Aici, există tratament sub observație medicală de specialitate se acordă nu numai primul ajutor, ci și tratamentul care se impune, inclusiv serul antiviperin, care este foarte important” , încheie doctorița Romanița Ionovici.

În afară de zona Cazanelor și pentru turiștii care pornesc în drumeție în zona Băilor Herculane trebuie să fie atenți la mușcătura de viperă, mai ales în această perioadă în care reptilele ies după o perioadă foarte lungă în care au hibernat și pot fi foarte agresive și periculoase. Și cum fiolele cu ser antiviperin sunt atât de rare, deși suntem în secolul 21, un proverb românesc vă poate feri de un pericol mortal. Păziți-vă singuri și fiți atenți unde călcați, pentru că „Paza bună trece primejdia rea”!

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top