joi , 4 martie 2021
NEWS ALERT

VIDEO ROMÂNII DIN SERBIA CER AJUTOR: SUNT IZOLAŢI ŞI CASELE LE SUNT INUNDATE

Momente dramatice trăiesc românii din Serbia. Oamenii din peste 100 de case au rămas fără adăpost deasupra capului, după ce viitura le-a acoperit locuinţele până aproape de acoperiş. La o săptămână de la prăpădul care s-a abătut în apropiere de Kladovo, apele nu s-au retras. Oamenii sunt cazaţi la rude sau în şcoli şi cer cu disperare ajutor. Apa şi alimentele care se împart din partea statului sunt foarte puţine şi vin pe Dunăre, cu barca, pentru că localităţile sunt izolate. Românii din Serbia au în primul rând nevoie de motopompe cu care să scoată apa din case înainte ca zona să se transforme într-un focar de infecţie.

_DSC0846

Un număr de cinci localităţi din Serbia au rămas izolate, după ce două poduri care traversează Dunărea între Kladovo şi Negotin s-au rupt, singura cale de a primi alimente şi medicamente fiind cu barca, pe fluviu.

_DSC0877

Preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea”, din Kladovo, Tihan Matasarevic a declarat luni că localnicii din Tekia, Grabovica, Kamenica Mare, Liubicevac şi Potvarsca au fost afectaţi de viitura care s-a produs în urmă cu o săptămână, cea mai gravă situaţie fiind în satul Grabovica unde apele nu s-au retras încă şi depăşesc şase metri în anumite zone.

_DSC0893

„Cea mai grea situaţie este în localitatea Grabovica. Inima satului este înecată, casele sunt toate în apă, animalele sunt înecate, care n-au mai putut fi scose din inundaţii. În satul Grabovica locuiesc între 500 şi 600 de persoane, care sunt oameni în vârstă. Sunt izolaţi. E problemă că nu pot ajunge la alimente, la medicamente. Ce vine (n.r. ajutoare), vine foarte puţin din cauză că bugetul Primăriei este foarte mic şi nu putem. De aceea trimitem apeluri către toate ţările şi ţării noastre mamă, România, cât poate să ne ajute. Cea mai mare problemă este cu pompele care să scoată apa din lac, să o sucă în Dunăre. Pompele care sunt acum acolo, au capacitate foarte mică, nu funcţionează cum trebuie.”, a declarat Matasarevic.

_DSC0917

Primarul localităţii Grabovica, Stevan Todorovic susţine că inundaţiile s-au produs după ce, din cauza viiturii puternice, pompele care trag de obicei apa din barajul din apropierea localităţii în Dunăre, s-au stricat, fiind afectate aproape 150 de case.

Alimente aduse pe Dunare

„Când a intrat apa, a intrat în 100 – 150 de case. Acum au rămas o sută de case în care este încă apă. Lumea care a fost în aceste case s-au retras la rude, la copii. Ne trebuie pompe, pompe mari ca să se apoată trage apa din sat. Grabovica este un sat mai jos. Noi avem un mal care ne desparte de Dunăre. Suntem mult mai jos decât Dunărea şi apa când a venit de pe versanţi s-a tras în sat. Avem pompe care trag apa din sat în Dunăre, dar pompele s-au stricat, pentru că a intrat apa şi în ele. A rămas în sat. Ne trebuie pompe să tragem apa cât mai repede.”, a explicat primarul localităţii Grabovica.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top