luni , 1 martie 2021
NEWS ALERT

SĂRBĂTOARE CÂMPENEASCĂ LÂNGĂ PEŞTERA TOPOLNIŢA

Duminică, în comuna Cireşu, are loc cea de-a 51-a ediţie a sărbătorii câmpeneşti Peştera Topolniţa, un eveniment la care participă sute de localnici din zona de nord a Mehedinţiului, dar şi mulţi severineni.

ciresu

Din programul organizat de Primărie nu lipsesc spectacole de muzică populară şi concursul de ţuică din cireşe.

De asemenea, cei ajung duminică  în zonă pot vizita şi Peştera Topolniţa, care doar în această zi este deschisă pentru câteva ore publicului larg. În restul anului, peştera poate fi vizitată doar cu Aprobarea Academiei Române.

Peştera Topolniţa este una dintre cele mai spectaculoase din România, cu formaţiuni unice în lume. Este rezervaţie speologică, declarată monument al naturii. Pestera Topolniţei, situată în apropierea schitului cu acelaşi nume, se află în partea centrală a Podişului Mehedinţi, între localităţile Marga şi Ciresu, la 30 de kilometri de Turnu Severin.

Apele Topolniţei adunate în subteran au străpuns muntele şi au format galerii gigantice, extrem de spectaculoase. Peştera are o lungime de aproape 11000 de metri. Este a doua ca mărime din ţară şi a 17-a din lume. În galerii, cu săli uriaşe şi cascade de apă, se întâlnesc forme bizare de relief, de unde şi denumirile: Marea lumânare, Pădurea cu lumânări, Marele dom stalagnitic, Lacul de Cleştar.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top