sâmbătă , 16 ianuarie 2021
NEWS ALERT

SĂRBĂTOARE LA CERNEŢI: “PE DRUMUL LUI TUDOR VLADIMIRESCU”

Sărbătoare mare duminică la Cerneţi, satul de pe malul Topolniţei, care odinioară a fost capitală de judeţ.  În fiecare an, în luna iunie, cernăţenii organizează cu mare fast o sărbătoare închinată memoriei revoluţionarului de la 1821, Tudor Vladimirescu.

tudor

Primăria comunei Şimian organizează anul acesta o ediţie specială a spectacolului “Pe drumul lui Tudor Vladimirescu”. Invitaţi la eveniment sunt Ansamblul “Danubius” şi Orchestra Ansamblului “Doina Gorjului”. Vor susţine recitaluri artiştii Sanda Argint, Emilia Ghinescu şi Olguţa Berbec, care s-a implicat şi în buna organizare a manifestărilor.

Pe scena amenajată la Cerneţi vor urca şi elevii şcolii din Cerneţi, precum şi elevii Liceului din Şimian.

Sărbătoarea are loc de peste 40 de ani, locuitorii din Cerneţi păstrând tradiţia cu sfinţenie. Mai mulţi tineri îmbrăcaţi în panduri sub conducerea directă a lui “Tudor Vladimirescu” traversează călare satul până la Cula lui Tudor, spre admiraţia tuturor localnicilor, dar şi a severinenilor care vin special să participe la acest eveniment.

Manifestările debutează la monumentul ridicat în cinstea lui Tudor Vladimirescu, comandantul pandurilor din Oltenia, chiar la intrare în Cerneţi.

Tudor Vladimirescu a avut mai multe proprietăţi în Cerneţi, printre care o casă cu prăvălie, o moară, casa-culă cu vie şi livadă, pe deal, deasupra satului. Ultima oară când Tudor Vladimirescu a trecut pe la locuinţa sa din Cerneţi a fost pe 29 ianuarie 1821. Peste numai trei luni, la 26 aprilie 1821, comandantul pandurilor a fost asasinat de Eteria grecească şi aruncat într-o fântână în satul Goleşti, aproape de Târgovişte. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu moara şi casa din târg, dar, pe locul acestora, Societatea Institutorilor din Romănia a ridicat în 1914 un monument închinat lui Tudor Vladimirescu ce există şi astăzi. De altfel, şi casa-culă de pe deal dăinuie şi astăzi, clădirea adăpostind Muzeul Memorial Tudor Vladimirescu. Existenţa acestor date sunt confirmate de diata – testament a lui Tudor Vladimirescu în 1812, pe când intenţiona să plece în Rusia. Neştiind dacă se va mai intoarce de acolo şi-a pomenit întreaga avere, despre culă scriind că este aşezată pe deal, peste drum de casa polcovnicului Istrate Sălişteanu.

În momentul de faţă, Cula lui Tudor Vladimireascu (aflată în administrarea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Turnu Severin) se află într-o stare avansată de degradare.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top