miercuri , 8 decembrie 2021
NEWS ALERT

SĂRBĂTOAREA LILIACULUI DE LA PONOARELE, ÎN ZIUA DE PAŞTE

Zona de munte a judeţului Mehedinţi, mai exact comuna Ponoarele se pregăteşte să împartă mireasma de liliac cu cei care vor să participe la tradiţionala Sărbătoare a liliacului, programată pentru zilele de 4 şi 5 aprilie 2013.

În 2013 Sărbătoarea Liliacului de la Ponoare coincide cu prima zi de Paşte.  De altfel  sărbătoarea liliacului, prin tradiţie se organizează la începutul lunii mai, atunci când liliacul înfloreşte.

Primarul comunei Ponoarele, Georgică Pătraşcu a declarat luni pentru mhalert.ro că sărbătoarea începe sâmbătă 4 mai, la ora 18.00, atunci când pe scena amplasată pe platoul „Pădurii de liliac” se vor desfăşura un spectacol folcloric, o horă populară, dar şi un foc de tabără.

sarbatoarea-liliacului

Duminică, 5 mai, în Prima zi de Paşte, manifestările organizate de Sărbătoarea Liliacului încep la ora 10. 00, pe acelaşi platou al Pădurii de liliac din Ponoarele.

Vor fi evenimente cultural-artistice, spectacole susţinute de ansambluri de dans din ţară, dar şi spectacole folclorice.

Astfel, duminică vor susţine spectacole: Ansamblurile Folclorice din Baia de Aramă conduse de solista de muzică populară Elena Mimiş Trancă, dar şi de profesor Georgeta Corlan, precum şi Ansamblul Primăriei Baia de Aramă.

De asemenea pe scenă vor urca şi membrii Ansamblului „Liliac de la Ponoare”, însoţiţi în acest an şi de o trupă de dans modern, precum şi Ansamblul „Danubius” al Centrului Cultural „Nichita Stănescu” Mehedinţi, împreună cu toţi soliştii şi dansatorii profesionişti.

niculina la sarb liliacului

Surpriza „Sărbătorii de Liliac” este solista de muzică populară Niculina Stoican, pentru care a devenit o obişnuinţă participarea la toate evenimentele organizate în ultimii ani în zona de munte a judeţului Mehedinţi, de altfel zona sa natală.

Niculina Stoican este aşteptată să susţină un recital începând cu ora 13.00.

„Îi aşteptăm cu drag pe cei care vor să participe la Sărbătoarea Liliacului. Vor ciocni ouă roşii cu autorităţile locale şi vor gusta şi miel la proţap.” , a spus primarul comunei Ponoarele, Georgică Pătraşcu.

Spectacolele vor fi aşadar, însoţite de bucate tradiţionale româneşti de Paşte, comercianţii din mai multe zone ale ţării fiind aşteptaţi la Ponoarele cu ouă roşii, produse din miel şi miel la proţap.

Sărbătoarea liliacului a devenit celebră atât pentru cadrul deosebit în care se desfăşoară, Pădurea de liliac, dar mai cu seamă datorită spectacolelor de muzică populară de aici. Mii de oameni din judeţul Mehedinţi, dar şi din zonele vecine participă anual la Sărbătoarea Liliacului de la Ponoarele,  sărbătoare dedicată în general primăverii, când natura îmbracă haine de sărbătoare, şi în special înfloririi liliacului, simbol al localităţii Ponoarele.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top