duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

SCANDAL LA DUMBRAVA UNDE NU A PLOUAT, DAR RECOLTA ESTE SUB APĂ

Localnicii din comuna Dumbrava, județul Mehedinți, se plâng că autoritățile au golit un lac din zonă și le-au compromis recoltele a doua oară anul acesta.

DSCF9051

Pentru a doua oară în acest an, localnicii din Dumbrava (județul Mehedinți) își găsesc recoltele inundate pe câmp. Prima dată, lacul din apropiere a fost golit controlat de autorități în luna mai, pentru că risca să inunde mai multe autorități din zonă. Recent, oamenii s-au trezit din nou cu toate recoltele sub apă. Teoretic, apa golită din lac ar trebui evacuată printr-un șanț, dar acesta nu a fost amenajat corespunzător, astfel că zeci de hectare cu porumb, grâu, secară, orz, lucernă, grădini, dar și viță-de-vie au fost compromise de apele revărsate.

DSCF9048

Oamenii cer autorităților să se implice, dar fără rezultat. „Am făcut plângere la Poliţia Strehaia, dar stă pe loc, am făcut o sesizare la domnul prefect al judeţului Mehedinţi, care nu ne-a trimis niciun răspuns“, spune Octavian Urdescu, un localnic afectat de golirea lacului.

deschidere

Sanda Almăjan, o altă localnică, spune că este disperată fiindcă a luat în arendă mai multe terenuri, iar acum trebuie să le achite oamenilor, conform contractelor, toate dările, deși munca familiei sale zace sub apă. „La 1 iunie am însămânţat a doua oară, iar acum la rădăcină au început să putrezească şi cade totul jos. Zeci de milioane de lei cheltuiţi cu erbicidări, cu semănări, cu însămânţări, cu îngrăşăminte date de două ori. Nu se poate, e bătaie de joc“, se plânge femeia.

Supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât nimeni de la Primăria Dumbrava nu le explică motivul pentru care s-a trecut la golirea lacului, mai ales că în ultima perioadă nu au fost precipitații abundente.

DSCF9065

„Îmi vine să plâng, eu am 72 de ani şi am săpat împreună cu soţul meu, cu colţul sapei că nu te puteai apropia, era pământul bătut. Am pus porumbul a doua oară, am dat cu îngrăşăminte. Nu îmi explic de ce au golit lacul. Oare nu s-o gândi nimeni la noi, la munca noastră?“, spune Vasilica Cotârţă, o altă localnică din Dumbrava. Primarul Marin Cioană nu a fost de găsit pentru a oferi un punct de vedere.

Primăria nu a cerut despăgubiri

În luna mai, când terenurile oamenilor au fost inundate prima dată, primarul comunei Dumbrava, Marin Cioană, arăta cu degetul către Societatea de Gospodărire a Apelor Mehedinţi care ar fi cerut efectuarea acestei operaţiuni. „Nu primarul a golit lacul comunei Dumbrava, a venit dispoziţie de la Apele Române! Oamenii au dreptate, acum ei trebuie despăgubiţi“, spunea la acea dată primarul comunei Dumbrava.

DSCF9053

Potrivit estimărilor făcute atunci, în total, ar fi fost 100 de hectare de culturi compromise. Marin Cioană declara că a adresat Prefecturii Mehedinţi o cerere de despăgubire. Dar reprezentanții Direcţiei Agricole Mehedinţi spun că nu au primit din partea Primăriei Dumbrava nicio solicitare.

Corina Macavei

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top