miercuri , 20 octombrie 2021
NEWS ALERT

SCANDAL LA OFICIUL PENTRU STUDII PEDOLOGICE. ANGAJAȚII SUNT NEPLĂTIȚI DE UN AN

Corpul de control al Prefecturii Mehedinți desfășoară o anchetă la Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice din Mehedinți, după ce angajații au reclamat faptul că nu au primit salariile din luna aprilie a anului 2013.

Controlul este efectuat de către reprezentanți ai Prefecturii Mehedinți, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratul Teritorial de Muncă Mehedinți.

Angajații reclamă un prost management la nivelul unității. De curând, prin deciziile directorului unității, cinci persoane au intrat în preaviz, urmând să fie disponibilizate.

ospa

Problemele au început la Oficul pentru Studii Pedologice și Agrochimice din cauza lipsei fondurilor de la Minsterul Agriculturii și a contractelor prin care să își asigure finanțarea. Pe lângă faptul că nu și-au primit salariile din aprilie 2013, angajații acuză și actuala conducere de prost management.

„Nemulțumirile au plecat de la faptul că nu am primit salariile din aprilie 2013. Ni s-a spus că nu sunt bani, că nu ne dă Ministerul, dar noi știm că unitatea este pe autofinanțare și datoria domnului director era să caute contracte cu teri. Nu am făcut contracte suficiente încât să ni se asigure salarizarea. Este un prost management pentru că au fost bani și nu au fost gestionați cum trebuie.”, a declarat inginerul chimist al laboratorului OSPA, Mioara Merișanu.

În replică, actualul director, Tomis Bondoc, susține că din cauza situației financiare dezastruoase în care se află toate oficiile din țară, jumătate din angajați vor pleca acasă.

directorul Tomis Bondoc (1)“Situația este dramatică nu numai la Mehedinți, la toate OSPA din țară, deoarece principala noastră activitate este sistemul de monitorizare sol-teren, care este finanțat de la Ministerul Agriculturii. În cursul anului 2013, deși am avut contracte de 14 miliarde am primit doar 40 000 lei și din luna aprilie 2013 nu s-au mai încasat salariile. S-a luat măsura disponibilizării deoarece neavând bani, nu putem să continuăm mai departe.”, a declarat Tomis Bondoc.

Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice s-ar putea autofinanța, dar specificul activității a redus mult activitatea în ultimii ani, după cum recunoaște directorul unității.

 Acuzații între conducere și salariați

Imediat după ce au început disponibilizările la OSPA, a început și scandalul între conducere și angajați. Salariații neplătiți susțin că preavizele au fost împărțite preferențial, pe anumite posturi fiind opriți angajați fără specializare. Este și cazul inginerului chimist al laboratorului, care a fost înlocuită cu un tehnician.

„La momentul actual sunt concediată în urma deciziei dată de domnul director și sunt în preaviz până pe 21 martie, pentru că nu sunt fonduri, dar în decizia de concediere, primul crieriu pe care îl folosește domnul director este aceea de a păstra specialiștii pe departamente, ori  în cadrul Laboratorului OSPA există inginerul chimist, singurul specialist și domnul director nu l-a păstrat, l-a concediat și l-a înlocuit cu un tehnician.”, a declarat Mioara Merișanu.

„Nu știu ce se întâmplă, am 35 de ani de serviciu, n-am fost penalizată niciodată, nu mi s-a întâmplat nimic. Acum dintr-odată concediată, nu știu de ce o să fac. Trăiesc din banii părinților, nu am pe nimeni, am și un copil.”, a spus o altă angajată disponibilizată de pe funcția de tehnician laborant, Adriana Chiata.

În timp ce directorul reclamă faptul că înainte să preia mandatul, în unitate a fost huzur și s-au acordat prime și salarii foarte mari, lucru constatat și de Curtea de Conturi, angajații spun că Tomis Bondoc a achiziționat în 2013 un autoturism în valoare de 70 000 lei pe care l-ar folosi în scopuri personale.

„Mașina este a unității, a fost cumpărată de domnul director, deși unitatea avea mașină, dar nu i-a plăcut Loganul, a vrut Duster. A dat 700 de milioane ceea ce ne ajungea aproximativ trei luni de salarii și a folosit-o numai în interes personal. Mașina stă doar de două zile în fața unității, de când noi am sesizat forurile superioare. În rest, a folosit-o numai în interes personal iar combustibil a consumat de sute de milioane pe lună. La o pompă s-au băgat 800 de litri de motorină.”, a mai reclamat Mioara Merișanu.

Angajații OSPA Mehedinți au sesizat Prefectura Mehedinți, care a trimis corpul de control, iar miercuri a început o anchetă. În ultimele luni, însă Oficiul a fost vizitat în mai multe rânduri de corpul de control al Ministerului Agriculturii. Verificările nu au adus însă prea multe rezultate. Singurii care au de suferit sunt salariații disponibilizați, care spun că își vor căuta dreptatea în instanță. Deocamdată sunt în preaviz și n-au primit nici un leu pentru aproape un an de muncă.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top