miercuri , 19 ianuarie 2022
NEWS ALERT

SCANDAL PE PRESUPUSELE COMORI ALE LUI BRÂNCOVEANU DIN BAIA DE ARAMĂ

Plângere la Poliție pe numele unei firme din Baia de Aramă care face săpturi în curtea Mănăstirii Sfinții Voievozi din Baia de Aramă, la cercetările arheologice participând și specialiști din cadrul Muzeului Transilvaniei din Cluj.

COMOARA bAIA 1

 

Luni dimineața, o echipă de specialiști din cadrul Muzeului Transilvaniei, coordonați de arheologul Gheorghe Petrov au început procedurile de cercetare arheologică în curtea Mănăstirii Sfinții Voievozi din Baia de Aramă.

“Este un diagnostic arheologic prin care se vor constata anumite lucruri la faţa locului. Nu pot să vă dau răspunsuri concrete pentru că nici eu nu le cunosc. De asta mă aflu aici. Este un diagnostic arheologic avizat de Ministerul Culturii, aşa cum se întâmplă la multe obiective în ţara asta.”, a declarat arheologul Gheorghe Petrov.

În scurt timp a început și scandalul, întrucât zona în care se fac săpăturile este una controversată, care ar ascunde o presupusă comoară a lui Constantin Brâncoveanu. Echipa de cercetare de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj a fost luată la întrebări de poliţişti, pentru că în loc de cercetări arheologice aşa cum scrie în autorizaţia obţinută de la Ministerul Culturii, ar fi săpat o groapă de peste doi metri în apropierea mănăstirii, cel mai probabil în căutarea aurului.

Reprezentanţii bisericii spun că cercetătorii au făcut mai mult decât să pună un diagnostic arheologic. Şi au folosit pentru săpături persoane suspectate că în trecut ar mai fi căutat ilegal presupusele comori de sub mănăstire.

“Este o autorizaţie emisă de Ministerul Culturii şi Cultelor. Am fost înştiinţaţi de Direcţia Patrimoniu Cultural a judeţului Mehedinţi, ne-am conformat punerii în aplicare, am venit la ora respectivă şi am constatat că persoana autorizată, un colectiv de cercetare arheologică format din trei specialişti coordonaţi de responsabilul ştiinţific al acestei cercetări, domnul Gheorghe Petrov au întreprins aici săpături cu un buldo-excavator. Am constatat că efectuarea acestor lucrări a fost subcontractată de o altă firmă, de aici din localitate, asupra cărora planează suspiciunea că a mai făcut de-a lungul timpului anumite cercetări pe cont propriu.”, a declarat consilierul economic al Episcopiei Severinului și Strehaiei, preotul Mihai Zorilă, care a și sesizat Poliția și a cerut verificări.

De aceeași părere este și arheologul Gabriel Crăciunescu din cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei.

„Din punctul meu de vedere este mai mult decât o evaluare de teren pentru că s-a trecut peste straturile arheologice şi s-a mers mult mai jos. În momentul acesta suntem deja în altă fază, s-a renunţat deja la ideea aceea a evaluării de teren şi se merge la sondarea stâncii să se caute altceva decât straturile arheologice.”, a declarat Gabriel Crăciunescu.

Întrebat dacă se încalcă legea, Crăciunescu a răspuns că „într-un fel” se încalcă întrucât arheologii nu au autorizaţie pentru săpăturile pe care le fac.

În urma sesizărilor făcute de către reprezentanții Episcopiei Severinului și Strehaiei, șeful echipei de cercetare a fost invitat la poliţie pentru audieri. Cercetările care au început luni dimineața s-au oprit, urmând ca peste noapte, șantierul să fie păzit de patru poliţişti, până marți dimineaţă când se vor relua cercetările arheologice.

“Poliţia Oraşului Baia de Aramă va demara o anchetă în acest sens şi vom lua măsurile legale ce se impun cu privire la cele constatate cu ocazia lucrărilor care se efectuează la Mănăstirea Sfinţii Voievozi.”, a declarat inspectorul Octavian Tivig , din cadrul Poliției Baia de Aramă.

Legendele au făcut ca prin jurul Mănăstirii Sfinţii Voievozi să mişune zeci de căutători de comori de-a lungul timpului. Totul a culminat cu un episod de acum câţiva ani, când chiar cu complicitatea unui preot, s-a săpat în biserica mănăstirii, într-o noapte. Acum, cercetătorii de la Muzeul de Istorie din Cluj au obţinut o autorizaţie de la Ministerul Culturii să sape la doi paşi de zidurile bisericii, monument de patrimoniu, pentru un aşa zis diagnostic arheologic.

Un bătrân din Baia de Aramă, Nicolae Titerlea în vârstă de 80 de ani a declarat că zona nu ar fi străină de comori. Omul a și chiar a relatat care ar fi fost originile aurului.

“Comoara există, dar nu unde caută ei aici. Şi aurul lui Brâncoveanu este aici, şi plusul de bani ai lui Tudor Vladimirescu. Când a plecat el, n-a plecat cu banii pe cal la Bucureşti, banii sunt aici. Știu din legendele locale spuse de bătrâni. Şi mai e aurul lui Coşut, Coşut când a învins Ungaria a venit la Tarniţa, la prietenul lui, Hergot, a lăsat comorile aici şi a plecat să ceară sprijin sârbesc să ocupe tronul Ungariei. A fost rănit, imobilizat la pat în Serbia şi niciodată nu a mai venit să-şi vadă aurul lăsat aici la Hergot. Am auzit că este detectată aici, sub masa sfântă dar nu este aici.”, a spus Nicolae Titerlea.

Dacă este sau nu aurul ascuns sub Mănăstirea Sfinții Voievozi nu știm deocamdată. Cert este că cercetările trebuie făcute de persoane autorizate, după legi speciale care reglementează aceste proceduri. Marți, în Baia de Aramă va merge o echipă de ofițeri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți care trebuie să stabilească dacă cele sesizate în plângere, cum că s-ar face săpături sub altar, se confirmă.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top