marți , 25 ianuarie 2022
NEWS ALERT

SCRECIU: CETATEA SEVERINULUI, AFLATĂ ÎN REABILITARE VA PUTEA FI VIZITATĂ DE TURIŞTI, ÎN PRIMĂVARA 2015

Lucrările de reabilitare a Cetăţii Severinului sunt în stare avansată de execuţie, reprezentanţii constructorului dând asigurări marţi, viceprimarului municipiului, Marius Screciu că vor fi finalizate în primăvara anului 2015, tot de atunci urmând să fie vizitată şi de turişti.

cetate1

Viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu a vizitat marţi, şantierul de la Cetatea Medievală a Severinului unde muncitorii lucrau la temperaturi foarte ridicate. Munca este una laborioasă, întrucât zidurile Cetăţii Medievale a Severinului sunt construite piatră cu piatră. Dumitru Gogonea, reprezentantul constructorului CIV Group, care a început lucrările în anul 2009, a declarat că în prezent, cei 40 de muncitori aflaţi pe şantier, lucrează la recondiţionarea Turnului lui Sever şi la Biserică, fiind de părere că obiectivul va fi finalizat până în primăvara 2015.

Screciu

“Sunt în stare avansată lucrările, avem aproximativ 40 de muncitori care lucrează acum. Se lucrează la Turnul lui Sever, în recondiţionăm şi îl lustruim, lucrăm la zidurile exterioare, care trebuie finisate la cote finale, cu căpăcele deasupra. E foarte multă muncă manuală pentru că nu putem să băgăm utilajele peste tot şi folosim muncă necalificată.”, a declarat Dumitru Gogonea.

cetate 2Termenul de finalizare a lucrărilor este 3 iulie 2015, dar dacă vremea va permite efectuarea lucrărilor în aer liber, acesta va putea fi devansat.

screciu singur“Avem două alei: o alee interioară şi o alee exterioară pe care se va face un tur al cetăţii, avem Biserica Medievală, Turnul lui Sever, va fi şi o cafenea, un birou de informare la intrare, unde cei care vor vizita cetatea vor primi materiale de informare cu ce s-a întâmplat aici din Evul Mediu şi până în zilele noastre, urmând ca în momentul în care vor face turul să poată să bea şi o cafea la cafenea. Noi sperăm ca în primăvara anului viitor, dacă termenul de finalizare este 3 iulie 2015, sperăm că va fi gata cu două, trei luni înainte, în mai, ar trebui să dăm drumul vizitelor turiştilor.”, a declarat marţi, viceprimarul Varius Screciu.

Nici aici, cum nici la Pădurea Crihala, vizitatorii nu vor plăti nicio taxă de vizitare, în primii cinci ani, întrucât, obiectivul este reabilitat cu fonduri europene.

Cetatea Severinului face parte din acelaşi proiect de reabilitare a Palatului Cultural Theodor Costescu, finanţat prin Programul Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

cetate 3

Valoarea proiectului este de 54.454.339 lei, 36.939.280 fiind fonduri europene, 5.648.007 lei, bani de la Guvernul României, iar 2%, adică 11.857.050 lei, fiind contribuţia Primăriei Drobeta Turnu Severin.

cetate 4

Cetatea Severinului, alături de Muzeul Regiunii Porţile de Fier, Castrul Drobeta, Piciorul Podului lui Traian sunt doar câteva dintre motivele pentru care turiştii români şi străini merită să se oprească în oraşul-port de la malul Dunării, toate aceste obiective fiind amplasate de-a lungul fluviului. Toate formează de fapt centrul istoric al municipiului Drobeta Turnu Severin, fiecare obiectiv mărturisind trecutul oraşului.

De altfel, la doar câteva săptămâni după ce au început lucrările de reabilitare a Cetăţii Medievale a Severinului s-au făcut şi primele descoperiri importante:159 de monede care circulau pe piaţă în secolul al XVI-lea prin această parte a Europei. Potrivit arheologilor mehedinţeni, monedele scoase la suprafaţă ar fi fost ale unui locuitor din Cetatea Severinului care le-ar fi pierdut după atacul nimicitor al armatei turcilor lui Soleyman Magnificul din anul 1524.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top