miercuri , 8 decembrie 2021
NEWS ALERT

SE AȘTEAPTĂ O VIITURĂ PE DUNĂRE

Lacul de acumulare din amonte de Barajul Porțile de Fier I a fost golit, în condițiile în care, prognozele pentru zilele următoare ale fluviului Dunărea sunt în creștere, de până la 12 100 metri cubi pe secundă, fiind aşteptată o viitură pe fluviu.

barajul
Potrivit purtătorului de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinți, Magda Dincă, Convenţia semnată de România şi Serbia, în 1998, impune golirea lacului de acumulare din amonte de PF I, la debite mari ale fluviului Dunărea.
„Conform Convenţiei încheiată între România şi Republica Federală Yugoslavia în 1998, la debite mari, fluviul Dunărea funcţionează la regim natural de scurgere, adică lacul este golit pentru a prelua şi a tranzita întreaga cantitate de apă care intră în ţară.”, a explicat Magda Dincă.
La rândul său, şeful Biroului pentru Siguranţa Navigaţiei din cadrul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Marinică Genovu a declarat luni că debitele crescute nu au creat probleme de navigaţie pe fluviu, în zona de jurisdicţie a Căpităniei Drobeta Turnu Severin, dar în zilele următoare se aşteaptă o viitură pe fluviu.
„Problemele sunt legate la ora actuală de golirea lacului de acumulare de la Porţile de Fier I, întrucât se aşteaptă viitură, atât de pe afluenţii din Serbia, cât şi din Austria şi Bulgaria.”, a spus Genovu.
Măsura golirii lacului de acumulare din amonte de Porţile de Fier I este luată pentru a se menţine cota de deversare la valori normale şi pentru a se evita inundațiile, în condiţiile în care prognozele sunt de creştere. Creşterea debitelor de până la 12 100 mc/s, valoare prognozată pentru data de 14 aprilie este generată de căderile abundente de precipitaţii din Europa Centrală.
Luni, la intrarea în ţară, fluviul Dunărea avea un debit de 11.500 mc/s, în condiţiile în care valoarea normală pentru luna aprilie este de 7900 mc/s.
La Barajul Porțile de Fier I, debitul era luni de 11 750 mc/s, în timp ce la Barajul Porţile de Fier II era de 11.613 mc/s.
Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top