miercuri , 20 octombrie 2021
NEWS ALERT

ŞEDINŢĂ CU SCÂNTEI LA PREFECTURA MEHEDINŢI. ÎN PLINĂ CANICULĂ, IRIGAŢIILE NASC DISCUŢII APRINSE

Primarii din judeţul Mehedinţi, cei mai mulţi din zona de sud a judeţului şi-au arătat marţi nemulţumirile, în cadrul unei şedinţe care a avut loc la prefectura Mehedinţi, nemulţumiri legate de lipsa unui sistem de irigaţii care să îi ajute în desfăşurarea muncii lor.

sedinta 1

Edilii comunelor din sudul judeţului au reclamat în timpul şedinţei faptul că fostele asociaţii de udători au distrus sistemul de irigaţii din judeţul Mehedinţi. Şedinţa a fost organizată tocmai pentru discutarea problemelor din agricultură, legate de lipsa sistemului de irigaţii.

La şedinţa cu primarii participă preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu, cel care s-a implicat în rezolvarea problemelor agricultorilor, prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi, Ştefan Răceanu.

„Noi vrem să dezvoltăm irigaţiile, să le refacem. Trebuie pornit de la punctul 0, nu avem încotro. În primul rând trebuie să ne organizăm, să refacem asociaţiile pe suprafaţa care a fost amenajată”, a declarat Cornel Stroescu.

Explicaţiile directorului de la Îmbunătăţiri Funciare cum că trei staţii de pompare din Mehedinţi ar fi funcţionale au reuşit să-l enerveze pe Nicolae Drăghiea. Prefectul a explicat că realitatea din teren este cu totul alta şi că sistemul de irigaţii din judeţ este distrus în totalitate. În plus, atitudinea unor primari a fost destul de refractară ceea ce nu poate decât să pună piedici în demersurile de formare a acelor asociaţii de utilizatori. Una peste alta, în alte judeţe din ţară lucrurile s-au mişcat mai repede şi la momentul actual au reuşit să atragă fonduri europene importante pentru refacerea sistemului de irigaţii.

„Este impardonabil să vorbeşti despre irigaţii în judeţul Mehedinţi, după câte distrugeri s-au făcut. Şi mai ales să existe şi acele replici ale celor care trebuiau să le administreze, trebuiau să rezolve problemele respective. Eu am fost pe teren şi sunt conştient că trebuie să o luăm de la zero, aşa cum am mai încercat în 2004 să facem, am reuşit atunci pentru vreo 20.000 de hectare, dar acel proiect nu s-a finalizat. Discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Agriculturii au punctat faptul că trebuie să refacem acele asociaţii care să cuprindă o mare parte dintre producătorii agricoli pentru a putea primi sute de milioane de euro din fondurile europene în perioada 2014-2020”, a declarat prefectul Drăghiea la finele şedinţei.

În judeţul Mehedinţi, trebuie refăcut sistemul de irigaţii pentru o suprafaţă de 80.000 de hectare. De necesitatea irigaţiilor sunt conştienţi toţi producătorii agricoli din Mehedinţi, mai ales acum când seceta loveşte din nou. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu, este de părere că Mehedinţiul este cel mai afectat judeţ din ţară, producţia agricolă anunţându-se încă de pe acum a fi una slabă.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top