vineri , 28 ianuarie 2022
NEWS ALERT

ŞEFUL FISCULUI DIN MEHEDINŢI PRESAT DE GRUPURI DE INTERESE FINANCIARE SĂ-ŞI PĂRĂSEASCĂ FUNCŢIA

Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţ, Cosmin Durac, spune că se fac presiuni asupra sa pentru îndepărtarea din funcţie din partea unor grupuri de interese de tip mafiot, cu implicaţii financiare importante.

cosmin durac

La câteva zile după ce o echipă de inspectori fiscali de la Finanţele Publice Mehedinţi a descins în raiul evazioniştilor de la Strehaia, directorul instituţiei, Cosmin Durac, pare să fie “răsplătit”cu o detaşare în alt judeţ.  Şeful fiscului din Mehedinţi crede că a deranjat persoane influente ale judeţului, motiv pentru care s-a creat o adevărată coaliţie împotriva sa. Durac spune că nu va ceda acestor presiuni şi acuză “existenţa unei adevărate mafii, cu implicaţii financiare importante”, de cele mai multe ori cu bani de la bugetul de stat. “Faptul că aceste grupuri de interese folosesc în lupta pe care o duc împotriva mea şi politicieni cu interese clare este foarte grav. Politicienii ar trebui să găsească soluţii pentru crearea locurilor de muncă şi dezvoltarea ecomomiei judeţului nu să se transforme în organ de presiune şi intimidare cu scopul clar de a-i reduce la tăcere pe cei care se opun neregulilor. Îi anunţ public însă că nu sunt omul care să renunţe şi să cedeze acestor presiuni”, a declarat Cosmin Durac.

A încurcat interesele afaceriştilor parteneri cu ţiganii

Pe de o parte, Durac şi-a pus în cap mafia ţigănească de la Strehaia cu încrengături în lumea de afaceri locală, mafie care a alimentat în ultimii ani toţi afaceriştii din Drobeta Turnu Severin cu facturi fictive, în baza cărora aceştia au decontat ilegal TVA-ul prejudiind bugetul de stat cu sume colosale. Procurorii DIICOT Mehedinţi şi Dolj instrumentează la această oră mai multe dosare în care sunt anchetaţi o serie de oameni de afaceri din Mehedinţi, dar şi din alte judeţe ale ţării care au făcut “afaceri” cu ţiganii de la Strehaia. Aproximativ 80 de societăţi din Strehaia, în cursul anului 2012 au avut o cifră de afaceri de peste 280 000 000 lei (65 milioane de euro) şi un profit de aproape 100 000 lei. Odată cu intensificarea acţiunilor DIICOT în zonă, firmele din Strehaia si-au mutat domiciliul într-un alt paradis fiscal, în Iaşi, la Grajduri, în Dolj şi în Ilfov. Pe de altă parte, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi a deranjat interesele unei grupări infracţionale atunci când a solicitat schimbarea din funcţie a şefului adjunct de la contribuabili mijlocii.  “S-a  tot  vorbit  în  ultima  perioada  de  o  posibilă   detaşare  a  mea  în  alt  judeţ  şi  aducerea  altcuiva  la  conducerea  A.J.F.P.  Mehedinţi.  Eu  sunt  în  concediu,  dar  nu  am  cunoştinţă  de  aşa  ceva,  de altfel  nici  nu  cred  într-un  astfel  de  scenariu.  De  ce  ar  încerca  cineva  să  mă  detaşeze  la  câteva  zile  de  la  descinderile  de  la  Strehaia ?  Mai  degrabă  cred  că  este  vorba  de  o  detaşare  pentru  şefa  adjunctă  contribuabili  mijlocii  ridicată  anul  trecut  de  DIICOT  care  într-adevăr trebuia  mutată  conform  legii” a declarat Cosmin Durac.

Cine este Violeta Crăciun?

Şefa adjunctă de la contribuabili mijlocii este nimeni alta decât Violeta Crăciun, cea care în 5 iunie 2013, pe când se afla violeta craciunla conducerea Finanţelor Publice Mehedinţi ca director executiv, a fost săltată de acasă de mascaţi şi adusă la sediul DIICOT Craiova pentru audieri într-un dosar de evaziune  fiscală de 2,2 milioane de euro. La acea dată procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Craiova, anunţau destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 20 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând mai multe societăţi comerciale, controlate direct sau prin persoane interpuse, prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi fiscale aferente unor operaţiuni comerciale fictive,  pentru care au dedus în mod ilegal TVA şi au diminuat impozitul pe profit. DIICOT preciza într-un comunicat de presă că  “activitatea infracţională a fost sprijinită de către un comisar şef din cadrul Gărzii Financiare Mehedinţi şi un director executiv în cadrul DGFP Mehedinţi”.  Prejudiciul cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat depăşeşte suma de 2.200.000 de Euro. Violeta Crăciun mai este cercetată şi într-un alt dosar penal, intrumentat de această dată de procurorii DIICOT Mehedinţi, pentru “acces neautorizat la bazele de date”.

Firmele lui Duducea la “Contribuabili Mijlocii”

Suspect în acest dosar de evaziune fiscală este şi omul de afaceri Sorinel Duducea, supranumit “Regele asfaltului”, fost director al Direcţiei de Drumuri Naţionale Mehedinţi, a cărui firmă de construcţii, „Via Vita Construcţii“, a derulat în ultimii ani contracte cu mai multe administraţii locale din Mehedinţi, pentru asfaltarea drumurilor. Cele două firme administrate de familia Duducea, Via Vita şi Via Vita Construcţii, s-au aflat până luni, 24 martie, sub directa observaţie a doamnei Violeta Crăciun la “Contribuabili Mijlocii”.

Violeta Crăciun, detaşată la Biroul Vamal Alba

Cosmin Durac a solicitat de mai multă schimbarea din funcţie a Violetei Crăciun pe motiv că “acest funcţionar public ar putea împiedica bunul mers al anchetei”, dar abia luni dimineața, la Administrația Județeană a Finanțelor Publice  (AJFP) Mehedinți a ajuns Ordinul numărul 514/21.03.2014 al președintelui ANAF care precizează că fostul director al instituției, Violeta Crăciun care ocupă în prezent funcția de șef Administrație adjunct – Colectare Contribuabili Mijlocii în cadrul AJFP Mehedinți este detașată pe o perioadă de maximum șase luni la Direcția Regională a Finanțelor Publice Brașov. Potrivit documentului, Violeta Crăciun urmează să ocupe funcția publică de conducere vacantă de șef al Biroului Vamal la Biroul Vamal de interior Alba. Tot luni, fosta şefă a Finanţelor Publice Mehedinţi a mai primit o lovitură: ANAF i-a respins contestaţia formulată de ea în luna ianuarie atunci când a primit calificativul “Satisfăcător” din partea conducerii instituţiei pentru activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2013.

“Este clar că devii incomod”

Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinti crede că se doreşte îndepărtarea sa din funcţia acestei instituţii cu tot dinadinsul pentru ca cei interesaţi “să-şi vadă  liniştiţi de afaceri ilegale cu bani de la bugetul de stat”. „Când te pui cu greii judeţului şi depistezi evaziuni fiscale de sute de miliarde de lei vechi în care aceştia sunt implicaţi sau când stârpeşti evaziuni fiscale în zona de risc fiscal Strehaia si nu numai este clar că devii incomod. Dacă mai adăugăm şi faptul că am dorit să schimb din funcţiile de conducere ale A.J.F.P. Mehedinţi persoane care au servit unui anumit grup de interese şi care au de decontat în continuare diferite servicii, lucrurile devin şi mai clare. Faptul că nu am cedat şantajului mediatic şi scenariilor denigratoare văd că i-a înverşunat şi mai mult pe aceşti indivizi din grupurile de interese din judeţ. Poate că toate acestea se datorează şi neînregimentării mele într-un anumit partid şi faptului că nu am răspuns unor comenzi politice”, a mai spus Cosmin Durac.

TOP DATORNICI STREHAIA(RON)

1)    MIHAI SORIN- 6 603 970 LEI

2)    MIHAI ELENA DANIELA- 3 733 111 LEI

3)    MIHAI GHEORGHE- 5 278 786 LEI

4)    MIHAI ION – 3 432 822 LEI

5)    STANESCU MIHAI – 2692 100 LEI

6)    RADULESCU ATANASIE 2 486 119 LEI

7)    MIHAI MITEA – 1 724 136 LEI

8)    ZAMFIRA TANASIE – 594 611 LEI

9)    MIHAI OLGA – 912 430 LEI

10)                       MIHAI CLAUDIA -3 659 905 LEI

11)                       MIHAI FLORIN – 350 661 LEI

DATORII PERSOANE FIZICE: – 26 500 000 LEI

DATORII PERSOANE JURIDICE (STREHAIA): – 20 000 000 LEI

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top