sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

SENATORII AU VOTAT PENTRU REGLEMENTAREA REGIMULUI JURIDIC AL APEI GRELE PRELUATE DE NUCLEARELECTRICA

Senatorii au adoptat marţi proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 56/2013 privind reglementarea regimului juridic al apei grele preluate de Societatea Naţională “Nuclearelectrica” – SA prin alocaţii de la bugetul de stat, în perioada 2006-2011.
combinat

În favoarea actului normativ au votat 92 de senatori, cinci au votat împotrivă şi trei s-au abţinut.

Potrivit Agerpres, senatorul PSD Şerban Nicolae a anunţat că grupul parlamentar din care face parte va vota proiectul de lege în forma Guvernului, dar a făcut apel către acesta să continue politica de “deparazitare, de decăpuşare” a unităţilor de importanţă strategică aparţinând statului.

“Aş vrea ca Guvernul să continue să găsească soluţii pentru finalizarea Reactoarelor 3 şi 4, pentru preluarea cantităţilor de apă grea de la Turnu Severin şi pentru menţinerea locurilor de muncă în aceste zone cu caracter deosebit. (…) Reactoarele 3 şi 4, alături de celelalte reactoare care se află în funcţiune, ajung la o treime din necesarul de energie electrică la nivel naţional”, a argumentat Şerban Nicolae.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare, în principal, transferarea din patrimoniul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA în patrimoniul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale a întregii cantităţi de apă grea, achiziţionată de Nuclearelectrica de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare în perioada 2006 – 2011, achiziţie realizată cu finanţare integrală din surse bugetare, astfel încât această cantitate de apă grea să fie recunoscută ca fiind proprietatea statului, realizându-se astfel un regim juridic unitar al dreptului de proprietate asupra apei grele necesare pentru punerea în funcţiune a Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Măsura instituită prin actul normativ a fost necesară, întrucât Nuclearelectrica a demarat negocierea cu Enel şi ArcelorMittal Galaţi a Acordului de Investiţii pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a Unităţilor la Bursa de Valori Bucureşti, fapt care a determinat necesitatea rezolvării acestei situaţii anterior lansării ofertei publice primare.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Corina Macavei

loading...


Un Comentariu

  1. Sa intelegem ca astfel a fost rezolvata problema RAAN , inclusiv prejudiciul de
    200 mil. euro sau totul este o …gogoasa politica comuna TUTUROR partidelor
    cu reprezentanti in conducerea RAAN ( PDL, PSD , PNL , PC, UDMR) ?!

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top