miercuri , 8 decembrie 2021
NEWS ALERT

SEVERINENII ÎŞI FAC CUMPĂRĂTURILE LA SÂRBI PENTRU MASA DE REVELION

Produsele de calitate, dar şi serviciile ireproşabile îi fac pe mulţi severineni să aleagă tot mai mult ca destinaţie la sfârşitul de săptămână Kladovo, un oraş învecinat de peste Dunăre, din Serbia.

magazin sarbesc 1

În Kladovo, în weekend se vorbeşte în lim­ba română. Managerii au aflat că ro­mâ­nilor le place să cumpere în can­tităţi mari, astfel că magazinele îi întâmpină pe români cu tot felul de reduceri. E adevărat că produsele sârbeşti sunt mai ieftine decât cele care se găsesc la Severin, dar sunt apreciate în mod deosebit, pentru că sunt de calitate. Severinenii pun în coş produse din carne, ulei şi zahăr, făi­nă, lapte, iaurt, paste, orez, dar în special, condimente (celebra Vegeta cu bucătarul pe ambalaj), care se comercializează la un sfert de preţ faţă de magazinele din România. La mare căutare sunt şi băuturile alcoolice, ra­chiul şi vinul, care şi acestea se vând la pre­ţuri accesibile. Din piaţa agroalimentară, se cumpără ouă, fructe şi găini crescute în gospodăriile sârbilor din satele învecinate oraşului Kladovo. Dar pe lângă plăcerea de a face cumpărături într-un oraş cochet şi foarte curat, severinenii nu pleacă din Kla­dovo fără a zăbovi ceva timp şi în res­taurantele din centrul ora­şului, unde ser­vesc tradiţionala pleşcăviţă, berea sâr­bească şi delicioasele preparate din peşte.

Dacă românii sunt mari amatori de produse alimentare sârbeşti, în schimb vecinii sârbi vin în număr foarte mare la cumpărături în hipermarketurile din Turnu Severin, pentru a cumpăra în mod special produse electrocasnice, dar şi îmbrăcăminte (care este mai ieftină decât în magazinele lor).

Revelion la sârbi

Şi pentru că ne apropiem de sfârşitul anului, mulţi severineni şi-au rezervat locuri pentru  noaptea dintre ani la vecinii de peste Dunăre. Restaurantele sârbeşti sunt renumite pentru zecile de preparate tradiţionale, dar mai ales pentru modul ireproşabil în care clienţii sunt serviţi. Şi nici nu e de mirare dacă luăm în calcul preţul destul de accesibil.

revelion sarbi

De exemplu, la un hotel din Kladovo, localitate situată la câţiva kilometri de vama româno-sârbă de la Porţile de Fier I, o persoană trebuie să achite 70 de euro pentru noaptea de Revelion, în care se oferă bufet suedez, o noapte de cazare şi un mic dejun în dimineaţa de 1 ianuarie sau 60 de euro (fără cazare). Severinenii sunt foarte încântaţi de oferta vecinilor noştri sârbi. În ultimii patru ani, peste 100 de români vin la acest hotel pentru a petrece noaptea dintre ani. În bufetul suedez oferit în noaptea de Revelion, sunt incluse peste şaizeci de feluri de mân­care, adică cincisprezece gustări calde, cin­cisprezece gustări reci şi treizeci de mâncăruri normale. De pe masă nu lipsesc, evident, băuturile tradiţionale sârbeşti, iar atmosfera este întregită de formaţii de mu­zică românească şi sârbească.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top