miercuri , 19 ianuarie 2022
NEWS ALERT

SEVERINENII PREFERĂ APA PLATĂ DE LA BĂILE HERCULANE

Extrem de renumită, apa plată de la Băile Herculane este căutată de foarte mulţi severineni. Zilnic, câteva sute de persoane aşteaptă răbdătoare la coadă, cu sticle şi bidoane în mână pentru a pleca cu câţiva zeci de litri de apă acasă.

apa de la herculane

Câteva sute de oameni vin zilnic la izvorul de apă plată de la Băile Hercu­la­ne pentru a-şi umple gratis bi­doanele cu apă plată. Societatea Na­ţională a Apelor Minerale a ame­najat în apropierea Primăriei o fân­tână din sursa Domogled. Mulţi oameni vin chiar de la 100 de  ki­lometri înarmaţi cu bidoane mari pentru a se aproviziona cu apă. Cei mai fideli consumatori sunt din Dro­­beta-Turnu -Severin, Orşova sau Mehadia, dar sunt şi oameni care vin o dată pe săptămână, chiar din Reşiţa sau de la Ti­mi­şoara pen­tru a pleca acasă cu ma­şina plină cu bidoane de apă plată. „Venim de foarte mult timp, de vreo 15 ani, de când s-a deschis iz­vorul acesta. Apa e foarte bună, nu se strică, asta e foarte clar, am băut şi după două luni dintr-o sticlă de apă uitată în maşină; era în stare perfectă. Când avem timp, ne mai adunăm doi-trei şi venim îm­preună ca să coste drumul mai pu­ţin”, ne-a declarat un severinean.

Mulţi severineni cunosc pro­prietăţile acestei ape, dar sunt şi persoane care vin, doar pentru că au auzit de la vecini ori rude că … pur şi simplu este bună pentru con­sum. Puţini ştiu însă faptul că această apă a fost folosită şi de romani. „Apa plată de la Izvorul Domogled din Băile Herculane este o apă cunoscută de mai bine de 2000 de ani. Şi romanii foloseau această apă, iar în perioada secolelor XVIII-XIX, de când avem unele date, austriecii care au rea­lizat – să zicem aşa – a doua etapă importantă în dezvoltarea staţiunii,  au folosit şi ei apa Izvorului Domogled pentru reţeaua de apă potabilă a oraşului şi, de asemenea, pentru că avea un debit foarte bogat, au folosit-o şi la curăţenia oraşului. Deci toată staţiunea se alimenta de la apa acestui izvor. S-au făcut cercetări şi determinări experimentale la laboratoarele mari din Occident şi s-a constatat că are proprietăţi foarte bune ca apă potabilă. Este o apă cu foarte scăzută mineralizare şi cu proprietăţi curative. Din acest motiv, vin aici oamenii din zona înconjurătoare, din Oltenia, din Banat, chiar din Timişoara, din Vâlcea, Gorj, Mehedinţi”, ne-a spus inginerul Dorin Bălteanu, asistent într-un amplu proiect de dezvoltare a staţiunii Băile Herculane.

Efectele terapeutice ale apei plate de la Herculane

În urma cercetărilor făcute de medicii din Băile Herculane asupra efectelor terapeutice ale apei, s-a constatat că datorită mineralizării foarte scăzute, poate fi utilizată în cură internă pentru afecţiunile pielo-renale, deoarece realizează o spălare a căilor urinare. Bolnavii care suferă de pietre la rinichi sunt influenţaţi benefic de cura cu apă plată a izvorului Domogled. La fel şi cei care au hipertensiune arterială: scade nivelul sodiului şi, implicit, tensiunea arterială. De asemenea, este indicată în diskineziile biliare şi în afecţiunile stomacului. Apa nu se poate contamina, pentru că provine dintr-un izvor de profunzime, care nu poate fi influenţat de apa de ploaie, de exemplu. Este o apă microbiologic pură, cu debit mare, care poate să asigure îmbutelierea şi comercializarea.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top