marți , 7 decembrie 2021
NEWS ALERT

SEVERINUL AR PUTEA RĂMÂNE ÎN FRIG

Pe zi ce trece, şansele ca locuitorii municipiului Drobeta Turnu Severin să nu aibă căldură în apartamente iarna aceasta sunt din ce în ce mai mari. Asta pentru că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare nu are stocuri de cărbune, iar banii pentru refacerea lui nu vin de la Guvern. Complexul Energetic Oltenia a sistat la începutul săptămânii furnizarea de materie primă pentru Termocentrala de la Halânga din cauza datoriilor pe care le are de recuperat. Autorităţile locale au fost informate de conducerea RAAN să caute surse alternative de încălzire a şcolilor şi spitalului Judeţean.

sediul-RAAN-1024x768

Conducerea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin spune că stocul de cărbune ajunge pentru furnizarea agentului termic doar câteva zile. În aceste condiţii, cel mai probabil caloriferele racordate la reţeaua centralizată a oraşului nu se vor încălzi iarna aceasta.

„Avem în stoc 25 000 de tone care ajung că până duminică. Dacă nu se va relua furnizarea cărbunelui, probabil că se va opri centrala, ceea ce va duce la oprirea combinatului. Mai tragic este că în situaţia asta şi sper să nu se întâmplem să nu putem asigura căldura pentru iarnă.”, a declarat administratorul special al RAAN, Viorel Marian.

Atât administratorii asociaţiilor de proprietari cât şi reprezentanţii autorităţilor locale au fost informaţi cu privire la posibilitatea ca iarna aceasta să nu fie căldură în calorifere în Drobeta Turnu Severin.

„Eu am discutat cu Primăria şi dânşii îşi fac analiza surselor suplimentare, care conform legii, trebuie să existe la spitale, şcoli, o să vedem măsura în care sunt funcţionale, să vedem şi noi cum putem ajuta şi sper cel puţin să nu se întâmple nimic cu spitalele şi şcolile.”, a mai adăugat Viorel Marian.

În aceste condiţii şi locuitorii trebuie să se gândească la surse suplimentare de încălzire. Municipalitatea susţine însă că în cele din urmă se vor găsi soluţiile pentru ca agentul termic să nu fie oprit.

„Eu cred că se va da dovadă de înţelepciune şi se vor găsi variante ca în această iarnă, municipiul Drobeta Turnu Severin să aibă căldură. Termoficarea este obligatorie pentru noi. Dacă RAAN-ul are probleme şi noi ştiam că are probleme, pentru anul viitor, noi am început deja demersurile să căutăm soluţii pentru a rezolva această problemă sub o altă formă, dar în această iarnă nu se pot lua decizii de acest gen.2, a declarat viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

Conducerea RAAN a sperat că stocurile de cărbune vor fi refăcute după ce Guvernul va trimite bani companiei după rectificarea bugetară, numai că nu s-a primit nimic deocamdată. Promisiuni au fost, dar ele întârzie să se concretizeze. După intrarea în insolvenţă, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin a acumulat datorii de 130 milioane la furnizori.  Pentru asigurarea agentului termic pe perioada iernii, RAAN are nevoie de 250 000 – 3000 000 de tone de cărbune. În oraş sunt 15 şcoli, 10 licee, 22 de grădiniţe care trebuie să fie încălzite prin lege. La acestea se adaugă Spitalul Judeţean cu toate secţiile. RAAN, prin Termocentrala de la Halânga (Romag Termo), este furnizorul unic de agent termic în Drobeta Turnu Severin, fiind racordate aproximativ 29.000 de apartamente, 1.000 de case şi 500 de agenţi economici.

Oana Mitu

 

loading...


2 comentarii

  1. MACHIAVELLI de RAAN

    Reprezentantul RAAN nu stie inca ce implicatii majore pe linie de mediu si protectia muncii are oprirea Fabricii de apa grea cu cantitatile de hidrogen sulfurat in sistem , altfel n-are face astfel de declaratii ! Asteptam PARLAMENTARII PUTERII SI OPOZITIEI dupa voturi … Sa vedem ce-or primi , ca atunci cand au cersit voturile pt. a fi alesi , TOTI si-au facut angajamente solemne cu privire la RAAN : hotii dupa gratii , confiscarea averilor acumulate pt. acoperirea prejudiciilor ,lapte si miere , etc. Constatam doar faptul ca Planul de reorganizare in vederea salvarii de la faliment propus de Adm. judiciar si aprobat de judecatorul sindic a adus doar DATORII SUPLIMENTARE la cele existente …. Nici unul , nici altul habar n-au avut la ce s-au inhamat ….. Iar CEI DIN RAAN n-au avut nici-un interes sa iasa in instanta cu o propunere viabila fiindca ei continua drumul fara intoarcere pe care au pornit sefii lor din 1998 si pana astazi .

  2. Datoriile acumulate intre timp sunt inexplicabile atata timp cat RAAN-ul este condus de un ADMINISTRATOR SPECIAL numit de MEC care este supervizat de catre un ADMINISTRATOR JUDICIAR numit de catre un judecator sindic ! Deh ! Unde-s doi , DATORIILE se …… dubleaza !

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top