miercuri , 19 ianuarie 2022
NEWS ALERT

STATUL VA CONFISCA APROAPE UN MILION DE EURO DE LA UN PRIMAR PSD DIN MEHEDINŢI

draghici primarPrimarul comunei mehedinţene Brezniţa Ocol, Dumitru Drăghici, a fost condamnat la 2 ani şi şase luni de închisoare de magistraţii Curţii de Apel Craiova, fiind acuzat de procurorii DNA de fapte de corupţie. Alături de el, au mai fost inculpaţi în acelaşi dosar secretarul primăriei, un fost funcţionar public al Prefecturii Mehedinţi şi un inginer agricol de la Primăria Turnu Severin.

Procurorii DNA au stabilit că Dumitru Drăghici, în calitate de primar şi de preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, şi-a atribuit, în perioada 2004-2005, posesia unui teren în suprafaţă de două hectare, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin, acesta neavând niciodată terenul în proprietate şi nici nu l-a moştenit. În 2008, Drăghici a vândut cele două hectare de teren, obţinând în schimb suma de 1,1 milioane euro, acesta folosind la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare o adeverinţă, semnată de el însuşi în calitate de primar, prin care atesta în fals că formulase cerere, în temeiul legilor fondului funciar, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate pentru această suprafaţă. Magistraţii de la Curtea de Apel Craiova l-au condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru fals intelectual şi uz de fals. Primarul nu va sta însă după gratii toată această perioadă pentru că, potrivit legii, se scade perioada cât a fost reţinut ori arestat preventiv, respectiv 17.12.2012 – 18.12.2012 (reţinere) şi 03.01.2013 – 22.04.2013 (arest preventiv).

Avere uriaşă

Deşi primar de comună, Dumitru Drăghici a reuşit să acumuleze o avere uriaşă din tranzacţiile imobiliare pe care le-a făcut din fotoliul de edil. Acum va trebui însă să restituie o mare parte din averea sa, astfel că va ieşi din puşcărie mult mai sărac decât ar fi crezut. În baza Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, i-a fost confiscată suma de 960.042 euro, iar Primăriei Turnu Severin, care s-a constituit parte civilă în acest dosar, trebuie să-i restituie suma de 493.652 lei, cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material. De asemenea, pe mai multe bunuri ale primarului se menţine sechestrul asigurator instituit la propunerea procurorilor DNA Craiova. Este vorba de:  două terenuri intravilane, categoria curţi construcţii, în suprafaţă de 650 mp, respectiv 730 mp, situate în municipiul Timişoara; un autoturism Dacia Logan SD LSDJW;  un teren în suprafaţă de 2000 mp, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin;  imobile pentru care are drept de moştenire de la părinţi şi sunt situate în comuna Brezniţa-Ocol, fără a fi înregistrate în cartea funciară, iar în evidenţele primăriei locale, figurează două clădiri, teren intravilan arabil – 1400 mp, teren intravilan cu construcţii – 400 mp, teren extravilan arabil – 21.100 mp, teren extravilan fâneaţă – 10.000 mp şi teren extravilan vie – 400 mp: apartamentul situat în Drobeta Turnu Severin, b-dul T. Vladimirescu nr.136, bl.4S, sc.5, parter, ap.1, apartamentul situat în Drobeta Turnu Severin, b-dul Revoluţiei nr.9, bl.E2, sc.3, parter, ap.4.

Condamnare şi pentru secretarul primăriei

În acelaşi dosar a fost condamnată şi Finareta Bengulescu, secretarul Primăriei Brezniţa Ocol, la 4 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 2 ani şi 4 luni şi Irina Bărbulescu, fost funcţionar public la Prefectura Mehedinţi, la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu un termen de încercare de 4 ani şi şase luni. Inginerul agricol Elena Daea de la Primăria Drobeta Turnu Severin (fosta soţie a deputatului PSD de Mehedinţi, Petre Daea), inculpată în acelaşi dosar pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, a fost achitată de către instanţă. Inculpaţii vor trebui să achite şi cheltuielile judiciare avansate de stat, respectiv: Dumitru Drăghici suma de 17.000 lei (din care 15.000 lei cheltuieli judiciare în faza de urmărire penală), Horia Balica – suma de 7.000 lei,  Irina Bărbulescu – suma de 17.000 lei,  Finareta Bengulescu – suma de 7.000 lei. Hotărârea pronunţată de judecătorii Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs atât de inculpaţi, cât şi de procurori.

Când au început cercetările?

Primarul pesedist al comunei mehedinţene Brezniţa Ocol a intrat în atenţia magistraţilor, după ce în urma unei tranzacţii imobiliare a obţinut suma de 1.800.000 de euro. Procurorii au trebuit să stabilească modul cum edilul a intrat în posesia acestui teren.  În anul 2004, Dumitru Drăghici, primar al comunei Brezniţa de Ocol, a dat în judecată comisia locală de aplicare a Legii Fondului Funciar a primăriei pe care o păstorea pentru că refuza să-i reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 2 hectare teren arabil situat în punctul „Roşiori”, pe motiv că nu este înscris în registrul agricol al primăriei Brezniţa de Ocol. În timp ce primarul făcea demersuri pentru a lua acest teren, zeci de oameni, proprietari ori moştenitori ai acestora, aşteptau la coadă pentru a-şi redobândi terenurile confiscate de comunişti. În motivarea plângerii, Drăghici a arătat că terenul provine de la tatăl său, Drăghici Constantin, care l-a MUNCIT înainte de cooperativizare şi că la apariţia Legii 18/1991, acest teren era deţinut de Poliţia de Frontieră. Din adresa nr. 571/2005 a Primăriei Brezniţa Ocol, instanţa a reţinut că terenul solicitat de primar a fost identificat de către comisia locală de fond funciar ca făcând parte din suprafaţa de 22 hectare preluată de la Poliţia de Frontieră în baza protocolului de predare-primire din anul 2004. De ce Dumitru Drăghici nu a depus o cerere de restituire a terenului imediat după revoluţie aşa cum au procedat toţi proprietarii (chiar dacă era deţinut de poliţia de frontieră) şi a făcut-o abia în 2004 când era primar al comunei? A rămas ca procurorii DNA să stabilească acest lucru. Drăghici a mai depus la dosar copia procesului verbal de predare-primire din 23.11.2004, încheiat la sediul IJPF Mehedinţi, copie act de identitate, certificat de naştere şi certificate de deces, taxa de timbru şi taxa de judiciar. Potrivit legilor fondului funciar, în mod normal primarul ar fi trebuit să depună la dosar atunci când a intentat acţiunea în instanţă şi cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, precum şi hotărârea comisiei de fond funciar. Pentru că au lipsit aceste documente, esenţiale într-un dosar de reconstituire a dreptului de proprietate, anchetatorii au cercetat modul cum primarul a reuşit să pună mâna pe acest teren deosebit de preţios.  Practic, în anul 2005, prin sentinţa civilă nr. 1790, pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în şedinţa publică din 12.04.2005, aceasta a admis plângerea formulată de Drăghici Dumitru, în contradictoriu cu intimatele COMISIA JUDEŢEANĂ DE FOND FUNCIAR DE PE LÂNGĂ PREFECTURA MEHEDINŢI şi COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR DE PE LÂNGĂ PRIMĂRIA BREZNIŢA OCOL şi a dispus reconstituirea dreptului de proprietate al petentului pentru suprafaţa de 2 ha teren arabil. Doi ani mai târziu Drăghici a vândut acest teren unei terţe persoane pentru suma de 1.800.000 de euro, iar aceasta la rândul ei a vândut acest teren, pe care în prezent se află un hipermaket din Turnu Severin.

Corina Macavei

 

 

loading...


Un Comentariu

  1. Nicio problema ! Fostul primar a reusit sa-si puna odrasla in locul sau la Primarie asa ca TOTUL este sub control si ne asteptam ca prejudiciul sa se transforme in profit ….. Ca de-aia suntem in Romania !

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top