marți , 7 decembrie 2021
NEWS ALERT

STROESCU: FERMIERII VOR PRIMI DESPĂGUBIRI PENTRU CULTURILE CALAMITATE DE SECETA

Fermierii vor primi despăgubiri între 400 și 200 lei pentru un hectar de culturi calamitate în urma secetei din această vară, anunțul fiind făcut de președintele Camerei Agricole Naționale, Cornel Stroescu, în urma întâlnirii care a avut loc miercuri după-amiază la Ministerul Agriculturii.

IMAG1201În cadrul întâlnirii la care au participat reprezentanții asociațiilor cu profil agricol, președintele Camerei Agricole Naționale, Cornel Stroescu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, secretarii de stat, Daniel Botănoiu și George Turtoi s-au luat în discuțiile termenele de plată a subvențiilor, a despăgubirilor pentru culturile calamitate, dar și plata accizei la motorină.

La întâlnire, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a prezentat concluziile Consiliului de la Bruxelles, unde s-a primit acordul pentru ca fermierii care au avut culturile calamitate de secetă anul acesta să primească despăgubiri de la bugetul de stat.

”Despăgubirile sunt de până la 400 lei la hectar pentru persoane juridice și 200 lei pentru persoane fizice. Plata despăgubirii se va stabili în baza unui calcul care are în vedere producțiile precedente. Spre exemplu, dacă fermierul a avut anul trecut o producție de trei tone la hectar, iar anul acesta are doar o tonă, va primi despăgubire pentru diferența de două tone care se consideră pierdere.”, a explicat președintele Camerei Agricole Naționale.

În cadrul întâlnirii, s-a comunicat și faptul că prima tranșă a subvențiile APIA se achită începând cu luna octombrie, procentul fiind de până la 70% din valoarea totală.

Stroescu a insistat ca plata subvenției APIA să se facă începând cu data de 16 octombrie, iar acolo unde culturile au fost afectate de secetă, să se achite valoarea maximă, de 70% din subvenția totală, pentru ca fermierii să își poată plăti in-put-urile către furnizori și să poată suporta cheltuielile din campania agricolă.

Dacă subvenția și banii pentru culturile calamitate vin lunile următoare, Cornel Stroescu a cerut să se urgenteze plata accizei la motorină pentru anul 2015. Președintele CAN a primit din partea reprezentanților Ministerului Agriculturii, promisiunea că în cursul lunii septembrie se achită acciza la motorină pentru primele două trimestre ale anului 2015.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top