miercuri , 19 ianuarie 2022
NEWS ALERT

SUTE DE CREDINCIOŞI AU PARTICPAT LUNI, LA SLUJBA DE SFINŢIRE A APELOR ÎN PORTUL DROBETA TURNU SEVERIN, OFICIATĂ DE P.S NICODIM

Sute de credincioşi din Drobeta Turnu Severin au participat luni, în Portul Drobeta Turnu Severin la slujba de sfinţire a agheasmei mari, oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, cu ocazia Bobotezei, un tânăr recuperând crucea aruncată în fluviul Dunărea.

foto 2

Slujba în Portului Drobeta Turnu Severin a început după ora 11.

După ce au participat în comuniune la Sfânta Liturghie, preoţii şi credincioşii de la toate lăcaşurile de cult din Drobeta Turnu Severin au plecat în procesiune solemnă spre portul dunărean pentru a lua parte la slujba sfinţirii Aghiasmei Mari.

Potrivit Episcopiei Secverinului şi Strehaiei, în drumul lor, grupurile organizate de credincioşi s-au întâlnit cu mulţimea de suflete care a pornit de la Catedrala Episcopală, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În cadrul procesiunii a fost purtată Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, Icoana Botezului Domnului şi steaguri înalte cu diferite scene biblice. Credincioşii au înălţat rugăciune Domnului şi au cântat împreună cu feţele bisericeşti troparul sărbătorii.

În port, slujba sfinţirii Aghiasmei Mari a fost săvârşită într-un loc special amenajat pe pontonul Carol I de către Părintele Episcop Nicodim, după care ierarhul a binecuvântat apele fluviului.

foto 1

După slujbă, creştinii au luat aghiasmă în recipiente speciale pentru a o păstra în casă şi a bea din ea în zile de post şi ajunare sau la sărbători mari.

Aghiasma mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă din vechime Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti.

foto5

Episcopia Severinului şi Strehaiei a pregătit pentru slujba din Port şase butoaie a câte 200 de litri de apă sfinţită. Anul acesta credincioşii nu s-au mai îmbulzit să ajungă la butoaie, întrucât  jandarmii mehedinţeni au luat măsuri în acest sens. Astfel, în jurul butoaielor au fost amplasate două garduri care au format un culoar, credincioşii fiind invitaţi pe rand să îşi umple sticlele cu apă.

În alte biserici din Drobeta Turnu Severin, agheasma mare a fost împărţită credincioşilor în sticle de câte un litru. La Biserica din cartierul Cet Nord din municipiu, spre exemplu, apa sfinţită a fost îmbuteliată în PET-uri, sticlele fiind pregătite pentru ca fiecare să ia câte una, după slujbă.

Ceva mai nerăbdători au fost credincioşii când au vrut să primească şi busuioc, dar nici în acest caz nu s-au înregistrat incidente.

foto 4

 

Crucea aruncată în fluviul Dunărea de Episcopul Severinului şi Strehaiei, conform ritualului de Bobotează, a fost recuperată de un tânăr curajos.

foto 3

 

Oana Mitu

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top