marți , 25 ianuarie 2022
NEWS ALERT

TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE LA BĂILE HERCULANE

2014-10-26 005În staţiunea Băile Herculane, a avut loc duminică primul târg de produse tradţionale româneşti, produse preparate după reţete vechi din Caraş-Severin şi Mehedinţi. Iată în continuare evenimentul aşa cum fost surprins într-un comunicat de presă primit de la organizator.

Vremea rece de afară nu i-a împiedicat pe iubitorii de produse tradiționale din Caraș-Severin și Mehedinți să participe la un târg plin cu bunătăți, organizat duminică în piața agroalimentară a stațiunii Băile Herculane de Ziua Națională a Traiului de Munte. Organizatorii s-au arătat mulțumiți de eveniment spunând că au reușit să spargă gheața și să organizeze un astfel de eveniment la munte, la fel și vizitatorii.

Mezeluri, brânzeturi și dulceață

Printre producătorii autohtoni, prezenți la târg au fost și producători din sudul țări. Au fost prezenți la târg meșteri de mezeluri, de brânzeturi, apicultori, artizani și mulți alții, iar marfa pe care au expus-o a fost cu adevărat gustoasă. Clienții nu au întârziat să apară, cei cărora le-a fost dor de gusturile copilăriei, al pâinii coapte în cuptor, al brânzei și cașului de casă, au cumpărat din bunătățile expuse. Comercianții au înghețat la standuri pentru că afară nu au fost mai mult de 7 grade, însă au fost bucuroși că marfa lor a fost apreciată. „Produsele noastre sunt făcute numai din ingrediente naturale, fără conservanți, aditivi sau alte ingrediente la modă. Așa se face că gustul este așa cum trebuie să fie. Avem cârnați, slănină, pastramă, costiță, toate din producție proprie după rețetele bunicilor” ne-a declarat ”Uica Ion”, un producător de mezeluri tradiționale din Soceni.

Clienți pofticioși

Oamenii s-au uitat, au gustat și au cumpărat. Unii au scos din buzunar și câteva sute de lei pentru că au luat de toate. „Am cheltuit în jur de 200 de lei. Am luat brânză, caș și mai multe produse din carne. Vreau de asemenea să cumpăr gemuri și miere, așadar voi mai lăsa ceva bani pe aici. Ideea acestui eveniment mi se pare foarte bună pentru că din câte am văzut, sunt mai multe produse alimentare decât la alte târguri, și până la urmă de asta avem nevoie, nu de covoare țesute în casă sau bibelouri. Carne să fie cât cuprinde, și atunci e bine” – a spus un cumpărător.

Programe pentru copii

Pe lângă gusturi, organizatorii s-au gândit și la copii. Așa se face că cei mici au avut ocazia să guste sucuri naturale de cireșe, să coloreze și să primească premii pentru participare, premii ce au constat în dulciuri și rechizite.

Se dorește să se creeze o tradiție

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „PACINFO” și are menirea să promoveze agricultura montană și viața în zonele de munte. Responsabilul de proiect la nivelul județului Caraș-Severin a fost Agenția pentru Protecția Mediuluicare susține că evenimente similare au avut loc în mai multe zone ale țării. Este vorba de un proiect național, câștigat de APM Harghita, la care cei din Caraș-Severin sunt parteneri. Proiectul include 16 județe, și în fiecare din ele pe data de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, au avut loc târguri de produse tradiționale. Proiectul este unul scurt, de 11 luni, însă toți cei implicați doresc să creeze o tradiție din acest eveniment, iar Ziua Națională a Traiului de Munte să fie organizată în fiecare an în jurul acestei date dar și să împiedice defrișările în zonele montane.

”Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, într-o frumoasă colaborare cu Primăria 2014-10-26 154Băile Herculane, a organizat duminică, 26 octombrie 2014, prima ediție a Zilei Naționale a Traiului de Munte spărgând practic gheața în organizarea acestei manifestări, care se dorește a fi una perenă și să se organizeze an de an pe 26 octombrie, praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, sărbătoare care coincide în calendarul popular cu ziua în care ciobanii pun capăt transhumanței și coboară cu turmele de la munte” spune Sebastian Purec, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.

De mare ajutor a fost și Poliția stațiunii Băile Herculane care, în timp scurt, a reușit să elibereze zona și să evite orice incident pe toată durata manifestării, zecile de producători din Caraș-Severin dar și din sudul țării, putând să expună în liniște iar cumpărătorii să fie cei mai câștigați.

Icoane bizantine, costume populare, miere de albine, rachiu, brânză ori cârnați de oaie sau capră, sunt doar câteva din bunătățile ce au putut fi degustate la acest târg. Organizatorii au amenajat și o zonă de ”Infocort” unde au fost pliante și afișe cu informații despre zona montană dar și despre protecția mediului, s-a putut servi un pahar de răchie de prună, afinată, cafea dar și zacuscă, păstrăv prăjit și foarte multe sortimente de prăjituri specifice zonei de munte (ștrudel cu dovleac, prăjitură cu afine, melcișori cu nucă, frecată cu brânză dulce, etc.) iar cei mici au savurat suc de cireșe și au putut colora cărți de colorat cu personaje specifice zonei montane.

Inginerul Liviu Munteanu a fost cel care a oferit întreaga consultanță tehnică și a reușit să adune în piața agroalimentară din Băile Herculane un număr așa de mare și divers de producători tradiționali, care s-au arătat foarte încântați de idee și care au declarat că își doresc reluarea acestui eveniment. Toți au primit diplome de participare, semnate chiar de Sebastian Purec, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, același care a și deschis manifestările Zilei Naționale a Traiului de Munte.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top